Annons
1 inlägg / 0 nya
#1 2019, november 7 - 22:42
Poffi
Bild för Poffi
 Offline
Senast sedd: 6 månader 3 veckor sedan
Brons
Medlem: 2019-10-26 09:58

Snett hakimplantat - ta ut eller göra om?

Hej alla fina! <3

Någon här som har fått sned haka efter hakimplantat eller har gjort om sitt hakimplantat?

Tänker att jag börjar med att beskriva bakgrunden till mitt problem.

För fem år sedan satte jag in ett hakimplantat samtidigt som jag gjorde min näsplastik. Innan var hakan fin framifrån men i profil var den väldigt platt, liten och obalanserad - därav att jag ville sätta in implantatet. Opererade mig på Scanstadkliniken och implantatet som sattes in hamnade snett från första början. Man kunde tydligt känna kanten och se att hakan var sned/större åt ena sidan/hållet. Den smälte liksom inte in i käklinjen utan stod ut. Implantatet hade vingar och reslultatet blev därför väldigt kantigt och stort för mitt smala ansikte.

Gjorde om hakan två år senare och satte in ett mindre silikonimplantat utan vingar, men tyvärr hamnade även det snett från första början. Och där och då orkade jag inte göra om den med en gång igen eftersom det är en så pass omständig operation. Har dock hela tiden stört mig på att den är sned och inte smälter in i käklinjen på ena sidan. Implantatet för att det ser ut som en häxhaka, speciellt när jag ler/skrattar. Den gör att mitt ansikte ser väldigt långt ut.

Därför har jag nu funderat på att ta ut implantatet helt och hållet för att jag inte orkar med det. Vet inte om jag vågar göra om det en gång till och lägga både tid och pengar på det igen eftersom risken finns att det blir snett igen, eller värre. Men samtidigt är jag sååå otroligt rädd för att ha platt haka igen och en obalanserad profil...

Ringde därför en klinik tidigare idag och patientkoordinatorn jag pratade med där (hon var jättebra för övrigt) berättade om riskerna med att ha implantat i hakan. Hade aldrig någonsin hört talas om att det fanns några risker med hakimplantat innan mer än att det kan bli snett, så det kom som en chock när hon berättade det för mig. Tydligen är det väldigt vanligt att silikonimplantat rör på sig och förflyttar sig med åren - att snedheten blir värre, man kan få ”Chin implant bone erosion” som kan leda till erosion av ens eget käkben och till slut tandlossning. Och tar man ut implantatet helt så kan man få ”Witch chin deformity”.

Patientkoordinatorns råd till mig var därför att vända mig utomlands för här i Sverige är de tydligen inte tillräckligt bra på hakor. Hon tyckte absolut inte att jag skulle ta ut implantatet helt (pga risken för Witch chin deformity som kan bli när man tar ut den pga att huden/fettet/musklerna töjts ut) utan att göra antingen:
1. Sätta in ett nytt av annat material (medpor?) och med bättre metod
2. Göra en genioplasty/flytta det egna käkbenet

Någon som varit med om liknande som kan hjälpa mig? Eller har ni några tips? Har sån extrem ångest över detta och är så missnöjd med hakan. Även rädd för att jag i framtiden ska få Bone erosion om jag inte tar ut implantatet...

Tacksam för ALLA svar och all hjälp jag kan få! <3

Annons