Annons
5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
#1 2019, juni 4 - 15:32
hannapiggy96
Bild för hannapiggy96
 Offline
Senast sedd: 10 månader 2 veckor sedan
Brons
Medlem: 2019-06-04 14:35

Min operationsberättelse - näsplastik

Jag opererade min näsa igår hos Jonas Röjdmark på Akademikliniken i Stockholm. Innan dagen D var här så letade jag efter olika operationsberättelser för att få en inblick hur den närmsta tiden kommer vara, och därför tänker jag skriva här dag för dag hur jag mår för jag vet hur uppskattat det är!

DAG 1 (operationsdagen)
Jag kom in till kliniken kl.7.30 och blev hämtad av en sköterska som visade mig till mitt rum. Jag fick byta om till en lång vit pyjamas och en morgonrock. Efter ett tag kom narkosläkaren och frågade lite frågor och sen kom Jonas. Han tog bilder ur olika vinklar och målade sen på min näsa. Klockan 8.45 kom en sköterska och följde mig till operationssalen, nu började jag bli otroligt nervös. Jag visste att jag var i trygga händer men eftersom jag varken blivit sövd eller opererad innan så var det många tankar som flög igenom mitt huvud haha. 

Väl inne på operationssalen så fick jag lägga mig på en värmedyna och en sköterska tog på mig benvärmare enda upp till fiffi, det var ganska avkopplande i och med all nervositet. Var dessutom otroligt kallsvettig! 
Dom började förbereda för operation och så fort narkosläkaren satte i slangen i min arm så frågade jag "när sätter ni igång narkosen?", varpå han satte en syrmask över min mun och han svarade "säg till när det börjar snurra" och hann bara säga "nu" sen däckade jag hårt och skönt. 
Operationen tog 1.5 timme och jag vaknade upp på uppvaket med en helvetes huvudvärk mitt i pannan. Fattade inte så mycket och hade svårt att öppna ögonen men minns att jag frågade efter smärtstillande men har ingen aning om dom gav mig det eller inte. 
Efter någon timme fick jag åka till mitt rum där jag fick äta och vila upp mig innan jag var redo att åka hem. Vid denna tiden hade mitt ansikte svullnat upp och mina ögon hade blivit blåa. Alla skrattade åt hur jag såg ut, även jag, och det var skönt att känna lite glädje trots smärtan för jag såg för rolig ut. Näsan gjorde inte ont alls, det var bara den j*vla huvudvärken som var hemsk. 
Jag har inte fått sova så mycket pga smärtan och jag ringde till kliniken inatt och även imorse (dag 2) och bad om att få smärtstillande utskrivet. Sköterskan jag pratade med sa att dom vanligtvis inte brukar skriva ut smärtstillande i näsoperationer men jag förklarade att jag gråter av smärta och att jag varken kan slappna av eller sova pga det så hon skrev ut oxynorm till mig, super snällt!

Mående första dygnet med ny näsa: 
Jag har feber, huvudvärken jag nämnde innan är kvar, jag kan knappt hålla ögonen öppna och det rinner tårar ur ögonen så måste ha en mjuk handduk i närheten hela tiden. Jag börjar få ont i ryggen för jag måste sitta upp och vila/sova och jag får inte böja mig framåt. Jag använder mig av en flygplanskudde för att stödja huvudet och det är en lifesaver. Eftersom Jonas slipade ner en knöl på näsryggen och korrigerade nästippen mindre så varierar trycket från pannan till näsryggen och ner till nästippen. Men wow va häftigt det är ändå, känner hur näsan är mindre (trots svullnaden) och känner att knölen är borta! 

Annons
2019, juni 4 - 15:47
hannapiggy96
Bild för hannapiggy96
 Offline
Senast sedd: 10 månader 2 veckor sedan
Brons
Medlem: 2019-06-04 14:35

DAG 2

Idag är det tisdag och dag 2 i denna helvetes process. Har läst att första veckan är värst så det är väl bara att vänta ut tiden. Imorgon får jag ta ut tamponaderna som sitter i min näsa, så förhoppningsvis kommer jag kunna andas lite från näsan då. Jag trodde det skulle vara jobbigt att bara kunna andas via munnen men eftersom jag alltid haft svårt att andas via näsan (också en av anledningarna till operationen) så är säkert min kropp van med att bara andas via munnen. Läst att många vaknat av torrhet men jag har inte upplevt det än. 

Min aptit börjar komma tillbaka men det är jobbigt att svälja för har lite slem i halsen och eftersom det är totalt stopp i näsan så får jag lock för öronen varje gång jag sväljer. Idag har jag kunnat äta flingor med mjölk men har mest druckit yoghurt från lite tjockare sugrör. Nu mot eftermiddagen har mina ögon börjat öppna upp sig mer och det märks att jag kan se bättre. Min mamma och min syster är så fina som tar hand om mig, dom var och hämtade ut oxynorm förut så nu är det värsta trycket från pannan borta och det gör att jag känner mig hundra gånger bättre än innan. Jag byter kompressor under näsan ganska ofta då det rinner snor blandat med blod, och handsprit är min bästavän just nu. Jag har ännu inte vågat duscha för vill inte riskera att blöta ner gipset eller bli ännu mer svullen. 
Om ni vill kan jag skriva en "tips lista" på vad jag handlade inför operationen och vad som kan vara bra att tänka på. Har lärt mig nu i efterhand att alla mår olika, vissa har inte alls ont medan vissa (som jag) har väldigt ont osv. Jag förväntade mig inte den här smärtan så det kom lite som en chock, men tack vare oxynorm så mår jag mycket mycket bättre. Kroppen är allt häftig som läker så fint ändå. 

2019, juni 26 - 20:33
Andrea1
Bild för Andrea1
 Offline
Senast sedd: 9 månader 2 veckor sedan
Brons
Medlem: 2019-04-29 15:34

Vad sa läkaren om febern? Opererar mig nästa vecka och undrar om det är normalt att få det?

Total näsplastik (septoplasty och rhinoplasty) 7/2 2019
Dr ufuk Bilkay genom artnose

2019, juni 27 - 00:28
yoda28
Bild för yoda28
 Offline
Senast sedd: 10 månader 3 veckor sedan
Brons
Medlem: 2019-06-27 00:07

Hej, hur har det gått? Har nyss gjort liknande op på samma ställe.

43-årig tvåbarnsmamma som insett att fejset börjat rasa. Renovering påbörjad!
23/5-19: konsultation näsplastik, Akademikliniken
26/6-19: operation näsplastik, Akademikliniken

Annons
2019, december 22 - 15:00
FromEngland1
Bild för FromEngland1
 Offline
Senast sedd: 4 månader 2 veckor sedan
Brons
Medlem: 2019-08-02 19:24

Hello how is your nose now? compared to what you wanted done how is it now in comparison

Hello from England