Annons
2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
#1 2020, oktober 25 - 18:44
Zedonky90
Bild för Zedonky90
 Offline
Senast sedd: 5 dagar 6 tim sedan
Brons
Medlem: 2020-10-25 11:25

Tabort ärr vid bukplastik

Jag har ett ärr efter en tarmvredsoperation som går ner över hela magen. Det startar ca 5 cm ovanför naveln, rundar navel och fortsätter ca 5 cm nedanför. Kan de vid en bukplastik tabort ett sådant ärr om man gör t-snitt? Jag har rätt mycket hur över hela magen som behöver bort. Jag har konsultation bokad i mars för bukplastik på Reformkliniken.

2 barn 173 cm lång ca 76 kg breda axlar liten midja breda höfter.
Gått ned ca 75 kg efter gastric bypass, har därför en del hud jag vill bli av med på atmar mage och lår och brösten behöver ett lyft och en förstoring. Har konsultation bokad på Reformkliniken i mars 2021.

Annons
2020, oktober 26 - 05:51
cremse
Bild för cremse
 Offline
Senast sedd: 6 dagar 9 tim sedan
Silver
Medlem: 2020-10-06 09:03

Är absolut ingen expert men jag tror att man möjligen kan göra "Något" i alla fall.

Jag har gjort en kanske lite liknande operation för snart 6 veckor sedan. Efter stora magoperationer för läge sedan pga tarmsjukdom har jag haft ett långt ärr ungefär som ditt kanske som också började lite ovanför navlen och sedan går mitt stort sett ända ner så att säga, slutar långt under troskanten. Mitt ärr har varit ganska brett och dessutom har det liksom dragit "inåt" i magen så själva magen / huden på båda sidor av ärret har blivit som att det liksom har bulat ut på var sida av ärret. Ser ganska konstigt ut under en top som sitter åt eller liknande, man har liksom anat det där med att magen verkar tvådelad med en fördjupning på längs genom det hela på mitten, ja som två små putmagar på varsin sida av ärret på något sätt.

Mitt ärr har inte helt tagits bort så att säga (men vet inte om man kan göra på annat sätt och undvika det finns kvar?) men man har skurit bort det, fettsugit lite och sytt ihop igen så nu är det ett nytt och mycket smalare och därför mer osynligt ärr, som jag hoppas skall förbli så. Finns det några tips där ute på hur jag kan bidraga till att ärret fortätter hålla sig smalt (använder tejp) och inte börjar dra inåt i magen igen så hör jag gärna närmare :-)

Sedan håller jag tummarna väldigt mycket att jag lyckas bli av med de där "bulorna", åtminstone någorlunda eftersom det störde mig väldigt mycket. Just nu känner jag att där är en liten liten tendens till det fortfarande (men inte mycket alls jämfört med tidigare) och är spänd på att se det hela efter lite längre tid. Jag hoppas lite att det skall vara svullnad som gör att det kanske putar ut pyttelite på varsin sida om ärret nu, men det är absolut en minimal nivåskillnad jämfört med tidigare.

Jag vet inte om man kan garantera att ärret liksom inte drar sig inåt i magen igen och att det då blir som nya förhöjningar på var sida men håller tummarna att jag slipper det. Jag vet inte om ärret tidigare liksom hade vuxit fast i något djupare in i magen och därför inte kunde följa med huden på magen utåt om / när jag evt. hade lagt på mig lite eller varför det egentligen var så att det var som att själva ärret drog inåt jämfört med huden bredvid.

Mitt problem är lite att man av olika anledningar inte ville / vågade ta hela ärret (man var bland annat rädd att komma åt tarmar som man är osäker på hur ytligt de egentligen ligger där) utan min kirurg tog bara nerifrån och upp till naveln så den översta biten har man inte gjort något åt. Känner att det betyder att jag fortfarande har tendensen till dessa bulor där precis som tidigare (där försvinner ärret liksom fortfarande också mer in på djupet i magen så att säga), vilket känns jobbigt eftersom detta är på den översta delen och alltså mest synligt, t.ex långt över kanten vid bikini och sådär. Det har helt klart hjälpt men tyvärr har inget gjorts på den del av ärret som är mest synligt. Jag skall kolla vid återbesök om ungefär en månad om inget kan göras åt den sista biten eller om man kanske ändå kan våga operera där med eller göra något annat. Men åtminstone är det nu en mindre bit av magen som har ärr som dras inåt och bulor som putar bredvid ärret än tidigare, då de där bulorna gick längre ner på magen.

Sen vet jag inte riktigt hur det funkar med fettsugningen och svullnad = hur länge man egentligen kan förvänta sig att det fortfarande kan vara svullet. Jag hoppas ju att den där lilla tendensen till bulor och bulorna överst på magen runt den "gamla" delen av ärret skall gå ner lite grann och att det kanske skall ha lite med svullnad efter fettsugning att göra. Får se hur allt utvecklar sig framöver. Och är spänd på mitt återbesök och om jag evt. skall / kan göra mer eller om det evt. är bäst att låta det vara som det är nu.

Ålder: 51 kg, Längd: 171 cm, Vikt: 63 kg. Har 2 vuxna barn.
Har: 75 B (liten)
Vill ha: 75 C (så väl utfylld som det går)
Har gjort: Ärrkorrektion och fettsugning på magen samt fettransplantation till bröst i september 2020.
Tagit fett från mage, länd, insida lår och knä.
Opererad på Adeas Kysthospitalet i Skodsborg, Danmark
Hoppas kunna göra en fettransplantation till för att uppnå önskad volym på bröst.