Annons
3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
#1 2019, september 7 - 23:25
Veritatis
Bild för Veritatis
 Offline
Senast sedd: 4 månader 1 vecka sedan
Silver
Medlem: 2019-04-29 08:07

Sluta ge medicinska råd!

Har varit medlem här på POF i några månader nu och det finns mycket att uppskatta med den här sidan. Jag har lärt mig mycket av er och fått goda råd inför min operation. Ni POF-medlemmar har hjälpt mig att kolla upp min läkare, gett mig insikter i vad jag hade att förvänta mig postoperativt och lärt mig massor om olika implantat. Men en sak har jag vid flera tillfällen reagerat på; vissa medlemmar här tenderar att försöka ge medicinska råd. Jag reagerar på detta pga faran som ligger i det här beteendet. Vi här på POF är inte läkare. De flesta av oss har försökt sätta oss in i vad en plastikoperation innebär, men vi har inte läst medicin på universitetet i många år, därefter gjort AT-tjänst, ST som kirurg och därefter vidareutbildat oss till plastikkirurg. Vårt kunnande är inte i närheten av plastikkirurgens. Vissa frågor ska vi inte besvara! Detta gäller frågor om medicinering, eftervård, bedömning av komplikationer och risker. Här bör vi hänvisa till läkaren. Gör vi inte det, utsätter vi våra POF-systrar för risker. Ett återkommande ex. på detta är den älskade kommentaren "lyssna på din kropp". Jadå, det ska man göra, men det betyder inte att man kan strunta i läkarens rekommendationer. Kommentaren "lyssna på din kropp" har bland annat använts för att uppmana medlemmar som längtar efter att återgå till träning att göra detta innan av läkare godkänd tid. Alltså ungefär: "OK, läkaren sade att du inte ska börja träna hela kroppen förrän om tre månader, men lyssna på din kropp. Om det känns bra, så är det bra." Nej! Man kan känna sig helt återställd och redo att börja träna efter t.ex. 1,5 månad, men det betyder inte att man är det. Att träna så snabbt efter ett så pass stort ingrepp som en plastikoperation medför stora risker, risker som vi kanske inte är medvetna om och som vi inte alltid märker förrän det är för sent. Genom att uppmana andra medlemmar att enbart lyssna till sin kropp istället för att rådgöra med sin läkare är att sätta deras hälsa på spel. Läkarna ger oss råd utifrån sin omfattande utbildning och erfarenhet. Ovanstående är bara ett exempel av många där helt medicinskt obildade POF-medlemmar ger råd som kan vara till skada för andra medlemmar.
Det finns mycket vi kan bidra med: vi kan berätta om våra egna erfarenheter av läkare och kliniker, av hur vi upplevt läkningsprocessen, vilka olika implantat som finns mm. Men vi ska inte ge varandra medicinska råd! Ger vi ett felaktigt råd (och risken är stor för det) så händer i bästa fall ingenting. I värsta fall kan vi bidra till livslångt lidande för en POF-syster. Så snälla, innan ni svarar på en fråga, tänk efter: "har jag tillräcklig kompetens för att svara på den här frågan?"

OK, rant's over. :)

0 barn, 172 cm, 57 kg.
Storlek före op: 70B
Storlek efter op: 70 E
Konsultation Tuve Mårtensson 4:e juli 2019,
operation Reformkliniken 26:e augusti 2019.

Annons
2019, september 8 - 16:48
Parcour
Bild för Parcour
 Offline
Senast sedd: 2 månader 2 veckor sedan
Silver
Medlem: 2019-07-27 07:00

Enig. Det räcker inte heller med egen erfarenhet för att vara kompetent, det krävs utbildning inom området.

54 år, 165cm, 72kg, 2 barn
Vikt före barn: 53 kg
Kupstorlek före barn: 75A
Kupstorlek idag, före op: 85B/80C beroende på märke, etc
Konsultation hos Bellakliniken (förslag Motiva bredd 14cm rund demi, 550 cc(finns inte i matrisen!) och hos Reformkliniken (förslag Motiva rund 13cm, profil ?) . Enligt Tuve har jag fast vävnad, lite fett (viktminskning kommer inte att påverka volymen) och behöver inte lyfta.
Önskat resultat: mer av allt, särskilt överpol då den är tom. Ser smal ut framifrån, men djup (bred ifrån sidan). Har bröstbredd 15cm (mätt där bröstet "lämnar" bröstkorgen), egen volym ca 300ml.
OP: 16/12-19: Motiva Ergonomix Full 500cc

2019, september 8 - 18:58
Veritatis
Bild för Veritatis
 Offline
Senast sedd: 4 månader 1 vecka sedan
Silver
Medlem: 2019-04-29 08:07

Absolut! Man kan orsaka så mycket skada om man, som medicinskt outbildad, ägnar sig åt att ge medicinska råd.

0 barn, 172 cm, 57 kg.
Storlek före op: 70B
Storlek efter op: 70 E
Konsultation Tuve Mårtensson 4:e juli 2019,
operation Reformkliniken 26:e augusti 2019.