Annons
2 posts / 0 new
Last post
#1 2013, September 21 - 09:08
Ester
Ester's picture
Offline
Last seen: 10 years 3 months ago
Silver
Joined: 2013-09-19 21:40

Rökning och cancer

Nedan följer lite "skrämselpropaganda" så om du inte vill läsa det så låt bli! :) Men om du tror att det kan hjälpa dig att låta bli ciggen så läs. 
 
Okej, cancer är väl OT här men för mig var det en gång i tiden information som verkligen gav motivation att fimpa för alltid och om det kan hjälpa någon annan om ens så lite så är väl det bra? Här är det många som kämpar och sliter inför operationen tänker jag.
 
Alltså - rökning ökar risken för både lung- och bröstcancer (+ en lång rad med andra cancerformer), det tror jag alla vet. Upp emot 1 av 10 rökare får lungcancer. Efter 15 års rökfrihet så har ex-rökaren minskat sin risk för lungcancer betydligt (fast så bra som för aldrigrökaren kan det aldrig bli tyvärr).
 
Men så till det som fick åtminstone mig att förstå risken mer konkret...
 
Cigarettrök innehåller radioaktiva partiklar som man drar ner i lungorna och som sedan ligger där och sönderfaller (som ju radioaktiva partiklar gör) och skickar ut den radioaktiva strålningen genom lung- och bröstvävnad. Och som väl alla vet så är radioaktiva partiklar seglivade så det är därför risken är hög flera år efter man lyckats sluta röka. 
 
Så har jag också på nära håll sett både de med lungcancer och KOL och hur de genomlevt sin sista tid i livet och det är plågsamt, trots lindrande mediciner, inget snack om saken. Slemmiga upphostningar, andnöd, panik och ångest, isolering i hemmet (kan man inte andas orkar man inte gå ut). 
 
Lycka till alla som kämpar! Detta forum är väl ett utmärkt medel för att få peppning för den som behöver. :)

1 barn, 40 år, 172 cm, 72 kg
Viktminskning pågår, hoppas på bukplastik framöver, har snett bukhäng efter snittförlossning.

Annons
2014, January 9 - 13:23
Marina
Marina's picture
Offline
Last seen: 4 hours 56 min ago
Moderator
Joined: 2010-04-14 19:00

Det skadar inte att påpeka det igen... Och ni som ska opereras måste ju ändå fimpa ett antal veckor, så varför inte försöka för gott, när ni ändå har lyckats för ett tag? ;) Det blir pengar till annat dessutom, nya kläder/underkläder etc...

Moderator, medlemsansvarig och delägare i POF.
50 år, 164 cm, 72 kg
Ca femton års trasslig brösthistorik som finns beskriven i min profil, som ligger till grund för mitt engagemang i POF.
Missa inte att det är ett nytt POF på gång och att ni behöver ha en aktuell mailadress för att kunna logga in när det är dags (ca senhösten 2023, är prel.planen)!

Annons
Annons
Annons