Annons

Bukplastik - full - stor feb 2019 - Akademikliniken - Stockholm Jonas Röjdmark - Sus1972

Bild för Sus1972
Sus1972

46 år, 164 cm, 70 kg
Tre barn, sista med akut kejsarsnitt för 13 år sen
full bukplastik 26 februari 2019 på Akademikliniken (Jonas Röjmark)

Läkare Terapeut: 
OP-datum: 
tisdag, 26 februari, 2019

Snart ett dygn efter operationen och mår rätt bra.

Jag bestämde mig för ca sju år sedan gatt göra en bukplastik eftersom min mage var en stor degklump med överhäng av hud efter tre graviditeter och stora viktföräbdringar under hela mitt liv men det har inte blivit av att boka innan.

Jag kom till kliniken vid tiotiden och sen gick allt snabbt, en sköterska kontrollerade vikt, blodtryck och svarade på frågor, jag fick prova ut gördel och klä på mig sjukhuskläder, träffa narkosläkaren och kirurgen som målade streck på magen för att markera vad han skulle skära och suga fett. Han fotade utgångsläget. Allt på fölrsta halvtimmen.

Strax före elva låg jag på operationsbordet och pratade med den supertrevliga narkospersonalen och vid 14.30 var det godmorgon! Jag hade sovit så djupt och skönt.

Någon halvtimma senare fick jag komma till rummet och kunde ringa och messa mina kära. Fick lite ”frukost” men det var jobbigt att äta, tog en tigga av ostmackan och drack lite blåbärssoppa.

Natten var okej, rätt mycket smärtstillande och slumrade i princip hela natten. På morgonen stängde sköterskan av massagen på vaderna som knådat för att undvika blodpropp och vid nio fick jag resa mig, spänna om gördeln, få rena lakan och befrias från katetern.

Kirurgen kom förbi, berättade han sugit ca. 1kg fett, tagit bort ett kilo hud och sytt magmuskler som delat sig ca 3 cm.

Vi har öppnat gördeln och magen ser platt ut, svårt att se när man ligger ner men både läkaren och sköterskan säger det ser bra ut.

10 dagar efter bukplastiken har jag återhämtat mig rätt bra. Jag klarar mig utan alvedon, kan göra enklare ärenden ute, gå korta promenader, laga mat, sköta vardagsbestyr och dricka lite vin till söndagsmiddagen.

Jag har fortfarande dränaget kvar på vänster sida och samlar ca. 80 ml per dygn. Så länge jag har det kvar kan jag inte gå till jobbet så jag inser att jag får vara hemma hela nästa vecka också. Känns surt! Kan inte tänka mig visa mig på jobbet med slangen och utan att ha kunnat duscha ordentligt. Fick vid första återbesöket, i tisdags (efter en vecka) antibiotika för att förebygga infektion utifrån att jag har en dränslang kvar. Surfar som besatt och inser att min slang sitter längre än ”normalt” men samtidigt verkar de som tagit dränet tidigt ibland få serom under huden och det känns inte heller kul. Kanske sitter min gördel för löst? Ska prova spänna på en extragördel i morgon för att se om det får effekt. Ska på stora återbesöket med stygnborttagning på tisdag och hoppas på att få bli av med slangen då.

Är svullen men inte så att jag har ont av det, har ungefär samma mått runt midja, mage och höfter som innan operationen men magen är platt och jag känner mig smalare än innan.

Har haft förvånadsvärt lite smärta tycker jag. Tog en morfintablett första natten hemma men skulle inte ha behövt det. Slutade med alla smärtstillande tabletter utom alvedon redan dag 4 för att få igång magen, det gjorde stor skillnad att kunna bajsa eftersom jag då orkade äta mer och därmed fick mer energi.

När jag skriver här hur det varit känns det som det varit rätt okej, känslan är dock att jag snabbt vill att livet ska bli som vanligt. Jag vill bli av med slangen, ta en riktig dusch och gå tillbaka till jobbet igen!

Annons
Annons

Nya operationsberättelser

Annons