Annons

Bukplastik - full - stor feb 2019 - Art Clinic Göteborg - Mölndal Per Windh - SandraM

Bild för SandraM
SandraM

27år, 177cm, 66kg
vill fixa magen efter viktnedgång på ca 40kg
Konsultation 18/12-2018 Per Windh, Art Clinic
Bokat full bukplastik 12/2-2019 Per Windh, Art Clinic

Läkare Terapeut: 
OP-datum: 
tisdag, 12 februari, 2019

12/2 - 2019
Vaknade runt kl 8 på morgonen. Låg och drog mig en stund i sängen innan jag tog mig upp för att göra min tredje och sista dubbeldusch med Descutan. Efter duschen satte jag på mig rena kläder och kontrollerade att jag hade packat ner allt jag ville ha med mig till kliniken. I väskan hade jag med mig extra underkläder, en tidning att läsa, en banan, lite nötter, tofflor och en mobilladdare (lustigt nog kom jag inte att använda mig utav något av detta).
Min tid hos kliniken var kl 11:40. Tiden fram tills dess gick väldigt långsamt och det var svårt att tänka på något annat än hur hungrig jag var.

Min pojkvän körde mig till kliniken och vi var där ca 10min innan avsatt tid. Efter en snabb anmälan i receptionen satte vi oss i ett tomt väntrum. Vi hann nog inte sitta där i mer än två minuter innan en sköterska kom och hämtade mig. Det blev ett snabbt hejdå.

Sköterskan va mycket trevlig, hon gav mig en lång sjukhusskjorta, vita strumpor, blåa plasttossor och en morgonrock. Jag fick sedan byta om till detta och lägga in mina tillhörigheter i ett skåp, allt utom mina trosor som jag fick behålla på. Jag blev ombedd att gå på toa en sista gång och blev sedan visad till ett rum där jag fick lägga mig på en säng. Jag fick svara på lite rutinfrågor som t.ex. hur många gånger jag duschat med descutan/hibiscrub, om jag tagit bort nagellack, hade något löst i munnen osv. Sköterskan förberedde mig sedan för operation genom att sätta en nål i armen på mig. Hon kontrollerade också mitt blodvärde samtidigt som hon småpratade lite med mig om mitt yrke mm. När jag låg på sängen och väntade fick jag träffa narkosläkaren, även hon mycket vänlig. Hon informerade mig om att jag skulle få en kateter under operationen. De skulle ta bort denna innan jag vaknade upp igen men att det kunde svida lite när jag skulle kissa första gången efter operationen. Klockan var nu 11:52.

Efter en kort väntan kom min kirurg och hämtade mig. Han bad mig att ta av mig sjukhusskjortan så han kunde ta lite bilder. Han visade ungefär hur mycket han räknade med att kunna ta bort (förhoppningsvis skulle han kunna ta bort min gamla navel helt så att jag skulle slippa ett vertikalt ärr där den gamla naveln varit) och förklarade att även min "fifi" skulle få sig ett litet lyft. Han ritade på mig och tog sedan nya bilder. Jag fick sedan ta på mig sjukhusskjortan och gå och lägga mig i sängen i det andra rummet igen.

Jag fick 6-7 tabletter att svälja ner tillsammans med pyttelite vatten. På något sätt fick jag ändå ner alla. Jag fördrev sedan tiden med att titta på alla sträck min kirurg hade ritat på mig. Jag va helt fascinerad över hur mycket hud som skulle bort, så häftigt. Jag tog en sista bild på magen (med alla sträck), nu äntligen skulle degmagen bort. Utanför mitt rum hörde jag personalen prata om att min kirurg ville starta operationen vid halv 1. Klockan var nu ca 12:15. Det kändes som allting gick väldigt fort, jag hann aldrig bli nervös.

Så blev jag hämtad från mitt rum och visad in till operationssalen. Där fick jag hälsa på ytterligare några sköterskor. Jag fick ta av mig mina trosor och sjukhusskjortan och lägga mig på operationsbordet under ett slags uppvärmt täcke. Det var väldigt behagligt. En sköterska sprutade in något med hjälp av nålen i min arm och rummet började snurra. En annan satte på mig en mask och sen var jag borta.

Vaknade ca 15:40. Min första tanke var att jag va på jobbet. Sedan kom verkligheten tillbaka till mig, att jag precis gått igenom en operation. Jag kände mig med ens klarvaken. De hade fått på mig en slags korsett runt midjan och under den stack det ut en dränageslang med röd sårvätska. Jag hade ont och en rar sköterska gav mig smärtstillande. Smärtan försvann inte så hon gav mig ytterligare en dos. Smärtan lättade sakta. Sköterskan gav mig min mobil så jag kunde skriva till mina anhöriga att allting gått bra. Hon la även en ihoprullad handduk under knävecken så att det inte skulle dra så mycket i huden på magen.
Jag roade mig sedan med att lyssna på några andra patienter som pratade på uppvaket samtidigt som jag sms:ade lite med familjen. Blev lite trött efter en stund och somnade till och från.

Vid 16:55 fick jag lite mat. Jag hade då redan nekat mat två gånger, kände inte alls för att äta. Jag fick en ostmacka, nyponsoppa, apelsinjuice, kaffe, en clementin och en liten chokladbit. Jag hade hört att den första mackan efter operationen skulle vara så fantastiskt god men jag hade ingen matlust alls. Jag fick i mig de mesta men de tog tid.

Vid 17:40 ungefär kom en sköterska förbi och fråga om jag ville gå på toa. Kände inte alls att jag var kissnödig men tänkte att jag i alla fall kunde försöka. Sköterskan förklarade för mig hur jag lättast skulle ta mig ur sängen utan att behöva anstränga magen. Hon stod redo att hjälpa mig om jag ville ha hjälp med benen eller ryggen. Det gick rätt okej. Hon ledde sakta in mig på en toalett och satte på vattenkranen i handfatet. Jag antar att ljudet av rinnande vatten skulle göra det lättare att kissa. Efter att ha suttit där någon minut så fick jag tillslut kissat. För mig sved de inte alls trots att jag haft kateter. När jag sedan stod upp och tvättade händerna kände jag ett plötsligt illamående. Jag fick hjälp tillbaka till sängen och bad om en spypåse. Sköterskan var snabbt framme med en och kom därefter med en tablett för illamående. Illamåendet förklarade hon beror på narkosen och kan komma att hålla i sig ett litet tag. Sen gav hon mig också nya tabletter för smärtan samt några droppar med laxerande medel blandat med vatten vid 17:50.

Jag blev flyttad från uppvaket till mitt rum. Klockan var då 18:30 ungefär. Jag blev återigen illamående och fick ytterligare en tablett för detta. En sköterska bar in min väska och mina kläder från skåpet där jag lämnat dem innan operationen. Jag delade rum med en annan tjej som även hon hade gått igenom en bukplastik. Hon va väldigt trevlig men vi var trötta båda två så det blev inga långa konversationer. På rummet fanns det även en tv, ett uterum och en toalett, det kändes både stort och lyxigt. En sköterska frågade mig om jag ville ha något att äta. Jag upplevde de som att jag hade ätit precis (sov mellan varje liten händelse) och tackade nej till mat.

Vid 19:30 tiden fick jag hälsat på nattsköterskorna. Den ena ville att jag skulle få i mig lite mer att äta. Hon gav mig lite olika alternativ och jag gick med på en knäckemacka och nyponsoppa. Det var återigen jobbigt att äta pga illamående men efter en halvtimme hade jag ändå fått i mig mackan.

13/2 - 2019
Jag sover och vaknar om vartannat. Får nya tabletter lite då och då både för smärta och illamående.
Vid 1:15 på natten kände jag att jag var tvungen att kissa. Ringer på klockan för att få lite hjälp upp ur sängen (kontrollen för att justera sängen hängde vid fotänden). Jag blev illamående igen när jag stod och tvättade händerna efteråt. Detta gick sakta över när jag lagt mig i sängen igen. Somnar om.

Blir väckt 5.50 och får fler tabletter. Somnar igen.
Får frukost vid 7:25. En ostmacka, yoghurt, ett ägg, apelsinjuce och kaffe. Får i mig yoghurten och nästan hela ägget. Efter frukosten får jag träffa en fysioterapeut som går igenom mitt träningsschema.
Vid 8:15 får jag träffa min kirurg. Han berättar att han tagit bort ett kilo och att den gamla naveln är helt borttagen. Han berättade även att jag hade en diastas på 3-4cm som han sytt ihop. Det känns jättebra.

En sköterska hjälper mig att förbereda mig inför hemfärden. Hon tar bort kompresser och dränaget (det kändes knappt alls och var över på nån sekund), gör rent den nya naveln och informerar mig om hur jag ska tejpa magen. Hon hjälper mig sedan på med den nya korsetten. Jag fick en svart korsett som går ner över halva låren med hål i "grenen". Den var faktiskt inte riktigt så ful som jag föreställt mig, det var till och med en liten spetskant längst ner på benen. Innan jag får på den nya korsetten hinner jag ta en bild på min nya mage. Den är lite rynkig och tejpad lite här och var men redan nu såg man skillnad. Midjan är mer definierad och min "springa" har kommit lite högre upp.
Jag får på mig trosor och bh utanpå korsetten. Jag tar även på mig joggingbyxor och en tröja. Strumpor och skor får jag hjälp med.
Sköterskan ger mig sedan en del papper att ta med hem angående tabletter, kontraktet på operationen mm.

Vid halv 10 kommer min pojkvän och hämtar mig. Första stoppet blir vid apoteket för att hämta ut alla tabletter.
Jag spenderar sedan resten av dagen i soffan, förvånansvärt pigg, på gränsen till rastlös. Vid 18:30 ungefär lägger jag mig i sängen och sover bra hela natten. Vaknar bara och tar mina tabletter vid de avsatta tiderna. Aldrig har jag varit så glad för att jag har en ställbar säng som nu. Sover jättebra.

14/2 - 2019
Andra dagen efter operationen flöt på över förväntan. Jag tog tabletter var 6:e timma och en extra morfintablett när jag kände att det behövdes. Fick i mig en smoothie till frukost. Magen är svullen och känns lite "läskig". Idag fick jag lov att ta en promenad runt huset. Det var väldigt skönt att komma ut och få lite syre. Det jobbigaste med min minipromenad var att det tog hårt på ryggen då jag hela tiden går framåtböjd. Blir lite tröttare på kvällen och lägger mig vid 20:30-tiden. Sover kanon.

15/2 - 2019
Mår nästan oförskämt bra efter att ha genomgått en bukplastik. Kände mig pigg och aptiten är bättre än tidigare. Efter att ha haft lite långtråkigt en stund bestämde jag mig att jag skulle försöka duscha. Jag tänkte att det går nog bra om jag tar det lugnt. Tog fram rena kläder och tog av mig korsetten. Här ungefär kom jag fram till att detta kanske inte skulle vara så lätt trots allt. Jag blev väldigt matt och satte mig ner på toalettstolen. Jag ringde min pojkvän (som var iväg och grejade med annat) och frågade om han var hemma snart. Jag hade lite tur och han var redan på väg hemåt. Just då kände jag att det inte var någon idé att försöka duscha själv. Jag fick plockat av de sista kompresserna, en över min nya navel och en där dränaget suttit. Allt såg väldigt fint ut.
Efter duschen var jag väldigt matt. Jag rekommenderar absolut att ni har någon som kan hjälpa er första gången ni duschar efter operationen. Jag la mig i sängen och fick dragit på mig korsetten igen. Jag mådde genast bättre och somnade efter några minuter. Resten av dagen/kvällen mådde jag fint och jag tog min minipromenad runt huset igen, återigen väldigt skönt att få lite syre.

2019, april 21 - 22:35
Queen
Bild för Queen
 Offline
Senast sedd: 1 månad 1 vecka sedan
Silver
Medlem: 2019-02-27 23:21

Vilken fin berättelse! Ska själv genomgå bukplastik och bröstplastik på samma klinik med samma läkare nu i maj. Känns hoppfullt att läsa din story. Hur mår du idag? Är du nöjd? Stor kram!

Annons
Annons

Nya operationsberättelser

Annons