Annons

Bukplastik - nedre - mindre dec 2018 - Nordiska Kliniken - Stockholm Mattias Elmér - Repan

Bild för Repan
Repan

Överskottshud+fett på venusberg/nedre delen av magen. Söker klinik för att nedre bukplastik+fettsugning.

Läkare Terapeut: 
OP-datum: 
måndag, 17 december, 2018

Hej! Då det inte finns så mycket information om just nedre bukplastik så tänkte jag att jag skulle posta min berättelse. I slutet hittar du även mina inköps- och to-do-listor, så är allt samlat på en och samma plats. Jag tänker vara öppen om intima saker, så ber om ursäkt i förväg för TMI haha!

Jag har alltså gjort en nedre bukplastik inklusive lipo av mage och venusberg, hos Mattias Elmér på Nordiska Kliniken. Jag har efter en viktnedgång fått lite slapp hud och fettansamlingar som inte går att jobba bort på vissa ställen. Jag vågade inte och hade inte råd att göra en stor bukop, och två kirurger tyckte det skulle räcka med en nedre burop på mig, så så fick det bli. Nu så här i efterhand är jag väldigt glad att jag valde Mattias som min kirurg - helt enkelt för att jag ser att han är väldigt skicklig. Hittar inga ärr som är finare än mitt när jag googlar, alla sköterskor har varit bra och trots att de verkar väldigt fullbokade har de alltid sett till att fixa tid för mina återbesök (mer om dem längre ner i berättelsen) precis när det behövs. Kan helt klart rekommendera den här kliniken.
____________

Jag började flera månader innan operation med att läsa allt som var relevant här på forumet, och göra listor på förberedelser, inköp och andra kom-ihåg-grejer. Jag började tidigt med de förberedelser som gick, och ju närmare operationen jag kom desto mer hann jag pricka av på mina listor. Sista dagen/dagarna så storstädade jag, stortvättade, storhandlade, hämtade ut recept, lagade matlådor, packade osv.

När allt var städat och tvättat här hemma kvällen innan operationen, så hoppade jag in i duschen och tvättade hela mig, inkl hår, ansikte (inte ögon) och underliv med Hibiscrub. Jag hade köpt en ny hårborste (som jag dessutom tvättat med sprit) så jag kunde reda ut håret utan att förstöra desinfektionen. Sedan lyckades jag få några timmars sömn i min rena säng, innan det var dags att kliva upp och få i mig kaffe och klara juicer för att slippa vara så hungrig och riskera huvudvärk (de sista två timmarna innan operationen fick jag inte dricka något alls). Sedan upprepade jag hela duschproceduren, men hoppade över håret enligt klinikens instruktioner (verkar vara olika klinik till klinik). Visst blir man torr, men inte alls så farligt som jag befarat.

Sedan tog jag en taxi till kliniken. Kände mig för ren för att vilja sätta mig på t-banan. Kände mig lugn och nervös på samma gång. Fick byta om till morgonrock och tofflor, och låsa in mina kläder och saker i ett skåp. Jag la det jag ville ha direkt efter operationen synligt på översta hyllan. Fick sitta och vänta en stund i Mattias (alltså kirurgens) rum, sedan kom narkosläkaren och pratade med mig och förklarade vad som skulle hända. Sedan kom Mattias och vi gick igenom det sista, och han ritade på mig och jag fick en chans att ha några sista synpunkter och frågor.

I fickan på morgonrocken låg en pappersmössa som jag nu fick sätta på mig, och så var det dags att gå till operationssalen. Fick lägga mig på operationsbritsen, och från och med nu är allt lite luddigt. Det var en narkossköterska där inne som satte en kanyl i min arm.

Har ett vagt minne av att jag blev väckt (inne i op-salen tror jag), men nästa gång jag var vid medvetande var 1,5 h efter själva uppvaknandet, så antar att jag hade somnat om igen. (Lite förvånad att de lät mig sova så, har blivit sövd flera ggr innan och de har alltid sagt att det är viktigt att jag vaknar och håller mig vaken). Fick i alla fall en väldigt fin frukostbricka med macka, yoghurt med granola och bär, te, juice och en liten kexchoklad. Och fina röda rosor i en vas. Kändes jättebra, och allt smakade gott även om det tog sin lilla tid att få ner maten. Hade inget ont öht, men var rätt groggy. Meddelade mina nära att allt hade gått bra. Jag hade på mig en gördel som gick från under bysten till strax över knäna, av märket Veronique. Den har hyskor och dragkedja från överkant ända ner till låret på båda sidor, och ett hål i grenen för att kunna gå på WC. På magen, under gördeln, låg en platta av vitt skumgummi som heter EpiFoam, som hjälper till att få ett jämnt resultat efter lipo, den ser bl a till att man inte får fula veck när man sitter. Den känns jättetrygg och jag kommer ha på mig den så länge jag bär gördeln!

Det verkade som kliniken var fullt belastad och jag märkte att sköterskorna hade väldigt mycket att göra. Det tog lite tid mellan gångerna de tittade till en, jag hade nog trott att de skulle se till att man alltid hade vatten osv utan att behöva be om det, men så var det inte. Efter jag ätit frukosten så kändes det som man låg och väntade på nåt, men visste inte vad. Någon hade sagt till mig att operationen gått bra, men i övrigt visste jag ingenting, hur mycket de tagit bort osv. De kanske hade berättat när jag var nyvaken, ingen aning. Minns ju inget från då, och det tror jag inte att nån gör. Till slut ringde jag på klockan och bad om att få veta vad de gjort och vad som händer nu. SSK läste i journalen, och berättade vad som stod där. Och sa att jag ligger där jag kommer ligga resten av dagen och natten. Det var i en sal som var öppen till korridoren, och tror det var 6 bäddar där inne totalt, med skynken runt varje. Sedan var det ett par (som jag såg) bäddar till på andra sidan korridoren. Och så var det lite struligt med maten, hörde t ex att en tjej i salen hade beställt vegetarisk mat men den var slut. Men även om det kändes som kliniken var lite för högt belastad så var alla väldigt trevliga och hjälpsamma. Tyvärr känner man sig väldigt ynklig och ensam efter ett sånt här ingrepp, så man blir extra känslig för brister. Be i förväg din partner, dina kompisar, din familj eller vilka som nu står dig närmast att höra av sig regelbundet för att kolla läget, så du känner att folk bryr sig - väldigt skönt i just det läget.

Sedan spenderade jag dagen med att titta på serier och filmer, bläddrade i nån tidning och vilade. Hade inte så mycket fokus på något pga groggy. Första gången jag gick på WC hade jag en SSK utanför dörren som jag fick lämna olåst. Var väldigt svag, darrig och lite yr, men annars gick det bra. Andra ggn fick jag hjälp upp ur sängen, men klarade mig själv till WC och hade ingen som vaktade utanför. Efter det tog jag mig upp och ner själv ur sängen. Hade ingen direkt aptit men till slut insåg jag att jag måste försöka få i mig mat så bad om min middag. På kvällen var det mycket lugnare och skönare. Tror alla som gjort bröstoperationer och dyl. fick åka hem då, så det var inte lika fullt i salen. De hade sagt att jag skulle få prata med Mattias på kvällen, men så blev det inte. Han kom dock morgonen efter, och sa att det inte hade varit några problem. På natten sov jag säkert 6 h vilket kändes bra. Trodde jag skulle vakan i smärta, men hade fortfarande ingen större smärta att prata om dagen efter. De kollade mitt blodvärde och lite annat, så fick jag åka hem vid 10-tiden, med ett drän ikopplat. Den SSK som haft mest hand om mig följde mig till receptionen, och gav mig en kram hejdå när hon lämnade över mig till min väntande pojkvän. Vi vaggade sakta bort till närmsta ställe man kunde ta en taxi från, och åkte hem.

De närmsta dagarna flöt ihop på något sätt. Tog långtidsverkande morfin morgon och kväll (10 mg / gång), men kunde i övrigt klara mig på Alvedon. Tog 1mg 3 ggr per dygn (fick ta 4 ggr per dygn, men behövdes inte). Har inte tagit en enda snabbverkande morfintablett! Och så åt jag såklart den kuren med antibiotika som de skrivit ut. Har haft lite värk där jag varit svullen, och efter några dagar så kunde jag känna att det drog och brände lite i ärret. Jag har gjort en lipo av magen för typ 10 år sedan och det gjorde SKITONT. Och var helt blåslagen. Nu har jag bara lite små blåmärken i sidorna och i övre delen av låret, dvs dit blodet runnit under operationen. Och så har jag varit lite mörk på venusberget. That’s it! Har mått oförskämt bra. Varit väldigt dåsig av morfinet, sovit dåligt (jag hatar att ligga på rygg!!), haft lite halvdan aptit och mått liiiiite illa, men allt som allt kan jag inte fatta hur lindrigt undan jag kommit! Den värsta smärtan har nog varit när jag i sömnen råkat sträcka på mig, då smärtade det som bara den i ärret, men det gick ju bort efter en halv minut. Gördeln var till en början hemsk att ha på sig, men efter bara några dagar känns det galet att bara tänka på att vara utan den. Man känner sig trygg helt enkelt. Den är lite för tight längst upp runt revbenen, så har öppnat en glipa där på varje sida.

Jag har sett till att äta mat med mycket proteiner och lite kolhydrater, druckit mycket vatten, och ett par koppar Ringblomste varje dag. Ska vara bra mot svullnad har jag läst. Inte så gott, men men honung går det ner. Om jag verkligen inte klarat av smaken har jag lagt ner en tepåse med earl grey i några sekunder för att smaksätta, och vips blir det rätt gott. Ingen aning om det förstör något dock, men det har jag svårt att tro. Jag har legat mycket, men sätt till att röra på mig regelbundet genom att kliva upp och fixa lite te, kissa, se till att alla ytor är rena osv. Inget ansträngande. Min pojkvän har gjort allt sånt, som tur är. Är väldigt tacksam över honom, inte minst för sällskapet, under denna period.

Magen har varit trög, men det var ju väntat. Tog hjälp av Microlax första två gångerna, sedan kom magen igång av sig själv. Lite tips som jag plockat upp från andra här på forumet (sorry om det är TMI haha):
Kisskopp! Klipp bort botten från en engångsmugg (jag valde pappersmugg för att jag inte ville slösa på plast eller skära mig om det skulle bli vasst), och tryck upp den mot underlivet så du kissar genom den. På så vis blir det inga stänk på gördeln!
Om du ska gå på nummer två så rekommenderar jag att sätta toapapper runt kanterna på öppningen av gördeln, så att det absolut inte kommer bakterier på den. Sedan när man torkar sig så torkar man som på en bebis: bakifrån och fram. Se självklart till att inte dra längre än du måste så det inte kommer några bakterier till slida/urinrör. Sedan får du tvätta ordentligt med babywipes.

4 dagar efter op fick jag åka tillbaka och ta bort dränet, det hade vi bestämt redan samma dag som jag opererades, men vid det laget var jag nere på den nivå de rekommenderade så det var ändå dags. När de la om ärret så kunde jag tjuvkika och det såg fint ut tyckte jag!

Tyvärr fylldes det på några dagar efter jag tagit bort dränet och jag blev rätt skvalpig av serom under huden, speciellt på venusberget. Och svullen. När antibiotikakuren var slut (7 dygn) slutade jag även med det långtidsverkande morfinet, och gick bara på alvedon.

6 dagar efter op så hade jag tillåtelse att lägga om ärret själv och duscha. Jag valde att först tvätta överkropp och hår genom att stå på alla fyra så fick min pojkvän hjälpa till med det. Sedan tog jag av mig gördeln och duschade försiktigt på ärret och neråt. Ville inte låta smutsigt vatten från överkropp och hår rinna över ärret. Passade på att tvätta gördeln nu (maskintvätt 30 grader) och sköljde ur skumdynan (tvättade även ytan lite med desinficerande wipes). Medan allt torkade så hade jag en billig gördel (shapewear) jag köpt på nätet. Tyvärr var denna lite för trång så fick rätt ont av den, men bättre än inget. På kvällen bytte jag tillbaka till den riktiga gördeln vilket var skönt.

Jag hade mitt återbesök inbokat 10 dagar efter op. Då fick de tömma mig på serom med hjälp av en tjock kanyl från venusberget. Allt har ju runnit söderut så att säga. Fick en lokalbedövning innan, så det kändes inte öht. Vågade t.o.m titta på när de gjorde det! De tog ut ca 80 ml. Och så la de om ärret. Det var lite lite var på ett ställe av ärret, så det rengjordes extra noga, och så la de på något slags nät på just det området som ska hjälpa. Det hade vätskat i hålet där dränet suttit, men det var ju väntat. Det hålet sitter ett par cm under ärret. Passade på att tvätta gördeln innan återbesöket, och hade på mig dubbla shapewear-trosor som räcker ända upp till under bysten under tiden. Fick med mig ett par omgångar förband hem, och fick instruktionen att jag kan duscha och lägga om varannan dag från och med nu, och tvätta med klorhexidinlösning (0,5 eller 1 %).

Varje gång innan jag har pillat med förband och sår så har jag sett till att badrummet är rent, använt desinficerande medel på alla ytor. I duschen använder jag mild, oparfymerad duschkräm från Neutral, och först tvättar jag överkroppen och sköljer av noga, innan jag tar ärret och neråt efteråt, och sedan får ärret lufttorka. Jag har på mig handskar, och använder mig av kompresser och klorhexidinlösning, och man stryker bara en gång med en kompress, slänger och tar en ny och gör om. Sedan lägger jag på nytt förband och ser till att alla tejpbitar vid skarvar klipps bort/viks undan om de riskerar att komma på ärret. Jag kanske överdriver hygienprocessen men känner att det inte kostar många minuter för att minimera infektioner, så helt klart värt arbetet.

Dagsläget:

Nu har det gått nästan 5 v sedan op och har blivit tappad på serom sammanlagt 4 ggr, alltså ungefär 1 gång i veckan. Vid andra tömningen fick de ut rätt mycket vätska och det gjorde ganska ont, men efter det har de fått ut mindre vätska och har typ inte gjort ont alls. Efter andra tömningen la vi till en gördeltrosa ovanpå gördelbodyn för att ge lite extra press på venusberget. Och efter fjärde tömningen fick jag även en sån där vit resårgördel för midjan, allt för att få kroppen att sluta producera massa vätska.

Jag har precis börjat tejpa med silikontejp istället för att lägga förband, allt har läkt jättefint och jag tror jag kommer vara nöjd med resultatet - fortfarande lite svullen så ska bli spännande att se när det lagt sig helt. Jag ser ut att ha en “bula” med fett? svullnad? på höften precis efter ärret slutar - hoppas på att det är svullnad och inte en nivåskillnad pga fettsugningen… ska ta upp det med Mattias vid tillfälle, om det inte går bort.
Naveln är lite längre ner än innan, inte så snyggt men var förberedd på detta. Är lite besviken på området ovanför naveln, jag är gropig där från en tidigare lipo, och Mattias hade låtit rätt säker på att han skulle kunna snygga till det, så ska ta upp även detta med honom. (Och så är det ju faktiskt trist att ha lite lös hud ovanför naveln när det nu blivit fint under naveln, men jag kände att jag inte pallade en större operation än det här, så den biten är som den är, och det försöker jag släppa).

Jag är pigg och rörlig, är lättad över hur bra allt gått (hittills iaf!), har ingen smärta (lite känningar i ärret och inne i magen ibland, och lite öm/domnad på venusberget, men allt som allt väldigt lite ont!), försöker gå mycket men tycker inte om att sträcka på mig, bära tungt osv, så lever ett lugnt liv. Då jag har en tendens att rulla över på mage i sömnen har jag skapat en liten “skidbacke” i sängen med hjälp av massa kuddar, från svanken och uppåt. Sedan sticker jag en stor kudde under knäna. På så sätt är jag “vikt” i höften, och det blir typ omöjligt att ha den positionen fast på mage. Har haft försiktigt sex med min partner, vi ser till att det inte blir någon kroppskontakt på magen/venusberget, så inga problem där. Jag började jobba efter 3 veckor vilket gick bra, men känner att det är viktigt att ta det lugnt och lyssna på kroppen.

Hoppas min historia kan vara till nytta för någon där ute :) Vi lever bara en gång, så till er som tvekar på om ni ska operera er eller inte - JUST DO IT! Se till att göra massor av research bara, förbered er väl, håll högsta möjliga hygien och se till att följa alla rekommendationer från kliniken.

Lycka till om det blir av!

______________________

FÖRBEREDELSER:

- Läs på om klinik så du väljer rätt, gå på minst två konsultationer och läs andras berättelser för att veta vad som är realistiskt att förvänta sig.

- Gör listor och inköp i god tid så du slipper stressa tiden innan op.

- Se till att du har någon/några som kollar hur du har det efter uppvaknandet, som hämtar dig från kliniken, och som tar hand om dig i åtminstone 48h efter operation. Se till att de som behöver får veta att man kan vara lite känslig och emotionell både direkt efter och närmsta tiden efter operation.

- Ät nyttigt och undvik alkohol, gurgla ofta och håll god handhygien innan för att inte bli sjuk tiden före op.

- Laga och frys in matlådor

- Storstäda hemmet, ta ut sopor, gå med återvinning, tvätta all tvätt, fyll på skafferiet (inkl enkla snacks när aptiten är dålig)

- Förbereda hyllor/produkter så att du lätt kommer åt allt när du är som minst rörlig, ta fram extra kuddar och täcken och gör det mysigt på ett par ställen i hemmet, tex säng och soffa. Mitt tips är att möblera med något framför soffan (tex sittpuff eller vrid soffan) så du kan ligga raklång titta på TV, alltså med TVn rakt framför dig, så du inte får ont i nacken av att ligga vriden hela tiden.

- Be den som hämtar dig ta med en kräkpåse och något kallt att dricka till hemfärden.

- Det kan vara skönt att ta hand om sig själv innan operationen, tex fotvård, färga ögonbrynen, fila naglarna, vaxa benen osv, så att man inte känner sig helt sunkig när man ligger hemma efter operationen.

DAGEN INNAN OP:

- Hämta ut receptbelagda mediciner
- Packa
- Städa och tvätta det sista
- Förbered så att livet blir enkelt, bekvämt och underhållande när du kommer hem
- Byt lakan och handdukar
- Samt övriga förberedelser som kliniken föreskriver
______________________

HYGIENPRODUKTER ATT HA HEMMA:

Hibiscrub/Descutan
Handskar
Kompresser för sårtvätt
Klorhexidinlösning 0,5 % eller 1 %
Avlånga förband
Laktulos mot hård mage
Mild, parfymerad duschkräm
Handsprit
Ytdesinfektion
Läppbalsam
Torrschampoo
Wipes (istället för dusch i början)
“Kisskopp” (engångsmuggar med urklippt botten)
Silikontejp
______________________

BRA PLAGG:

Extra gördel/shapingtrosa/shapingbody
Mjukisbyxor/graviditetsbyxor
BH:ar/toppar utan bygel
Stödstrumpor
______________________


ÄTBART ATT HA HEMMA:

Klara drycker för fasta innan op (äpple, tranbär, ananas)
Proteinbars/dryck
Proviva
Ringblomste
Färdiglagade, nyttiga, proteinrika matlådor i frysen
Mat mot hård mage (Grönsaker som morötter, broccoli, blomkål, bönor och ärtor. Frukt, särskilt katrinplommon, fikon, aprikoser och päron. Fullkornsprodukter som fullkornspasta. Grovt bröd. Grova gryner som havre, vetekli och hela linfrön.)
______________________

PACKLISTA:

(Försök streamlina packningen då det behövs väldigt lite och det är bara jobbigt att rota runt i en stor väska.)

Hälsodeklaration / Samtycke
Legitimation
Mediciner (om du tar några sådana)
Trosor & strumpor (åk dit i rena mjukiskläder som du kan sätta på dig igen på väg hem)
Telefon
Laddare
Surfplatta full med filmer och serier
Hörlurar
Tidning/bok
Snacks (tog med en proteinbar, i fall att)
Halstabletter (man kan få ont i halsen av slangar)
Tandkräm/tandborste
Läppcerat
Hudkräm (man är rätt uttorkad)


Annons
Annons

Nya operationsberättelser

Annons