Annons

Fettsugning (kirurgi), Bröstförstoring med eget fett nov 2016 - Nordiska Kliniken - Stockholm Mattias Elmér - Sliver

Bild för Sliver
Sliver

2 barn, 53 år, 163 cm, 67 kg

Fettsugning mage samt Fettransplantation till brösten
Konsultation 9/9 2016 Mattias Elmér, Nordiska Kliniken
Op 10/11 2016 Mattias Elmér, Nordiska Kliniken
Fettsugning ≈1,5 l, injicerade ≈0,4 l per bröst
Strl före op: 70 B
Strl efter op: 70 D

Läkare Terapeut: 
OP-datum: 
torsdag, 10 november, 2016

Vid konsultationen med Mattias hade vi diskuterat valet mellan bukplastik och bara fettsugning, och kommit fram till att det nog vore bäst för mig med ett ingrepp som kunde göras utan narkos. Alltså "bara" fettsugning, och hoppas att huden på magen skulle dra ihop sig tillräckligt. Inte självklart då jag är över 50 år, men han tyckte det såg lovande ut.

Kvällen före och på operationsdagens morgon dusch samt hårtvätt med Descutan, inga andra produkter alls. Lite jobbigt med supersträvt hår och stramande hud i ansiktet... Däremot skönt att inte behöva fasta!

Kom in till kliniken i god tid, fick gå in i ett omklädningsrum och ta på en badrock. Efter ett tag träffade jag Mattias, som tog foton ur olika vinklar. Sedan ritade han på magen och brösten, och tog ytterligare foton efter det. Fick också Alvedon och antibiotika.

På operationsbordet la jag mig till rätta med min ipod och hörlurar, medan operationssköterskan tvättade mig och sen ordnade skynke framför ansiktet. Det blev lite tätt inpå ansiktet, som ett trångt tält, men det fungerade bra. Sen började Mattias bedövningsproceduren, som bestod i att spruta in saltvatten, bedövning och adrenalin på en massa ställen på magen och brösten. Efter ett tag kände jag hur det rann lite kallt över magen, så jag sa att det känns som om jag läcker, och Mattias sa att "ja, du är som en stor schweizerost, hål överallt". Över huvud taget blev det inte så mycket lyssnande på ipoden utan mest småprat under operationen. Det kändes väldigt lugnt och tryggt.

När all vätskan sprutats in förstod jag varför det var så viktigt att rita på kroppen i förväg. Det var ju flera liter som sprutades in, vilket ju måste göra att jag såg helt uppsvälld ut, inte alls som normalt. Lyckligtvis behövde jag ju inte se detta elände själv... :)

Bedövningen tog rätt lång tid, kanske t o m lika lång tid som själva fettsugningen sen tog. Fettsugningen kändes lite obehaglig, men gjorde inte ont alls. Det verkar krävas en del kraft för att fettet ska lossna, och det känner man ju även om det inte gör ont.

Transplantationen av fett till brösten gick förvånansvärt fort, det tog inte mer än en kvart på slutet. Även det kändes lite allmänt obehagligt, men inte ont.

Efteråt plåstrades snitten om, det var två små snitt på var sida nedanför troskanten, och två små snitt på var sida ungefär i höjd med nedersta revbenen. (Alla de små stickhålen efter bedövningen behövde inte plåster.) Utanpå snitten lades absorberande material för att suga upp vätska som skulle läcka det närmaste dygnet eller så. Brösten packades noga in i värmande isolering. Till slut fick jag sätta mig upp och lägga en "platta" mot magen och sen gördel utanpå det. Slutligen en rejäl sportBH utanpå brösten och deras värmeomslag.

Jag fick instruktioner att behålla gördeln med plattan innanför dygnet runt i två veckor, sedan halva dygnet ytterligare två veckor. Dusch skulle gå bra redan nästa dag. Däremot fick jag inte röra omslaget om brösten på en vecka, för att ge det nya fettet värme och ro att växa fast, så det fick bli dusch av nedre delen av kroppen bara.

Allt kändes bra efter operationen, det gick till och med bra att sova på natten. Jag fick inte sova på magen pga brösten, men det gör jag ändå nästan aldrig så det var inga problem. Över huvud taget var det inte så stora problem efter operationen, jag hade fått utskrivet smärtstillande som jag tog, och de hjälpte. Mitt största problem var efter någon dag att jag började må väldigt illa. Det tog ett tag innan jag insåg att det var för att jag inte klarade det hårda trycket mot magen. Jag fick lov att lätta lite på gördeln för att inte må så illa, men allteftersom svullnaden gick ner kunde jag efter några dagar knäppa igen den igen. Jag var lite orolig för om det skulle få några konsekvenser för resultatet, men det verkar inte så, tack och lov!

De första dagarna fick jag hjälp att byta de absorberande kompresserna på snitten; det läckte en del i början. Blåmärkena på magen var ruskiga, men Hirudoid-kräm från apoteket gjorde underverk.

Jag hade fått höra att brösten skulle få sin slutgiltiga form efter ungefär sex veckor, eller lite mer, och svullnaden över magen skulle kunna ta upp till sex månader. Det stämde ganska bra när det gäller brösten, och tog inte fullt så lång tid för magen, kanske 3-4 månader.

Så här ett halvår efteråt är jag jättenöjd! Transplantation av fett är ett mycket bra alternativ för bröstförstoring, om man ändå har lite fett man gärna blir av med, och om man gärna vill slippa implantat. Huden på magen har dragit ihop sig riktigt bra. Det ser i alla fall inte värre ut än på andra i min ålder... :) Kan också varmt rekommendera Mattias Elmér!

Annons
Annons

Nya operationsberättelser

POF-feedback