Annons

Näsplastik mar 2021 - Astoriakliniken - Stockholm Per-Olle "P-O" Haraldsson - jassis22

Bild för jassis22
jassis22

Kvinna 35 år
Vikt: 50 kg
Längd: 167 cm
Antal Barn: 0
Operation näsplastik 2021-03-16 (förändra utseende + korrigera sned nässkiljevägg)
Klinik/salong: Astoriakliniken - Stockholm
Läkare/Terapeut: Per-Olle "P-O" Haraldsson
Operation/Behandling: Näsplastik

Behandling: 
Läkare Terapeut: 
OP-datum: 
tisdag, 16 mars, 2021

Hej på er!

Här kommer min operationsberättelse. Jag opererades av P-O Haraldsson på Astoriakliniken. Nu var det 1 dag sedan jag opererades så jag beskriver nedan min upplevelse hittills.

Syfte med operationen
Bara snabbt att nämna att jag opererades för att jag ville ha en mindre näsa. Tyckte min näsa var för stor för mitt ansikte. Den var rak och ganska kort men lite hög om man kan beskriva den så. Den var även sned. Både estetisk och sned nässkiljevägg som gjorde att jag inte riktigt kunde andas med vänster näsborre om inte jag tryckte till nästippen åt vänster med fingret.

Konsultationen
Hade min konsultation i november 2020. Fick bra intryck av P-O. Han var välkomnande, tillmötesgående och lätt att prata med. Vi pratade om mina önskemål gällande det estetiska och sedan tog han kort och gjorde ett förslag på resultatet på datorn som jag var nöjd med. Jag hade inga specifika önskemål, utan ville ha samma typ av näsa bara mindre och inte sned. Sedan tittade han in i näsan och påpekade att den var väldigt sned och undrade om jag ens kunde andas. (Knappt). Sedan sa han att det fanns risk att den inte skulle bil helt rak ändå men det skulle bli bättre iallafall.

Han informerade mig också om att på grund av snedheten så skulle han behöva gå in djupt i näsa och fixa och undrade hur bra jag klarade smärta och nämnde att alternativet fanns att bli nedsövd (för 5 000 kr extra.) För mig handlade det inte om pengarna men det kändes som en mycket större grej att bli nedsövd, så jag ville undvika det. Sedan hade jag läst att man får lugnande som oftast hjälper så jag räknade med det och litade på dem att de skulle ta hand om mig.

Jag var nöjd med vårt samtal, fick förtroendet för P-O så jag bokade operationen med en gång. Priset var 56 000 kr inklusive konsultation.

Innan operationen
Jag kom till kliniken kl. 11 på operationsdagen (igår). De gjorde i ordning mitt rum så runt 11:20 fick jag tillgång till det och kunde hänga där och slappa. Fick en morgonrock som jag skulle ta på mig och de startade värmefilten under madrassen så jag inte skulle frysa. Jag fick också 2 Alvedon och 2 st tabletter som skulle göra så jag inte blödde så mycket. De sa att det skulle ta ett tag innan de började verka så de skulle säga till när det var dags. Under den här tiden så pågick en annan operationen så man såg inte så mycket folk eftersom de var där inne och opererade.Det var på lugn musik på kliniken, vilket var avslappnade. Jag bäddade ned mig i sängen och kollade på telefonen i några timmar medan jag väntade på min tur.

Här blev jag riktigt nervös, jag funderade på varför jag utsätter mig för detta, oroade mig för att det skulle göra ont under operationen och att jag skulle vara stressad. Tänkte att tiden efter operationen skulle bli jättejobbig. Så jag var helt enkelt nervös och tänkte för mig själv ”vad håller jag på med?”. Lite dramatiskt i efterhand men jag har aldrig opererat mig tidigare och undrade i den stunden om jag bara borde ha accepterat min näsa som den var istället för att gå igenom en operation.

Runt kl. 13:30 kom P-O förbi och bad mig följa med till hans läkarrum för ett samtal. Nervositeten släppte med en gång och jag kände mig avslappad och glad. Vi pratade lite igen om de bilder han tagit fram och gällande snedheten. Jag ställde massa frågor om saker som skulle göras under operationen, som jag inte förstod och inte visste hur de funkade och han försökte svara på mina frågor och samtidigt sa att jag inte behöver oroa mig för hur allt skulle gå till, att jag inte behöver sätter mig in i hela processen. Det var lite roligt att mitt kontrollbehov kom fram här så tydligt.laugh

Men jag kände mig lugn efter att ha pratat med P-O. Jag fick nån typ av nässpray i näsan som skulle göra något med slemhinnorna i näsan, kommer inte ihåg exakt vad han sa. Därefter fick jag gå tillbaka till mitt rum för att vänta på att sjuksköterskan skulle hämta mig. Efter några minuter kom hon och vi gick in till operationssalen.

Operationen
Jag blev ombedd att lägga mig på sängen i operationssalen. Sköterskan hjälpe mig med håret och hårnätet. Jag fick också nåt skydd som en pressening med ett hål för ansiktet som de tejpade fast på mitt ansikte och en kudde under benen, Sedan fick jag en venkateter i armen, som jag fick dropp igenom. Osäker på vad det var men tror att det kanske var vätskeersättning eller nåt.

Jag kände mig nervös så jag frågade när jag skulle få lugnande och hon sa att hon skulle ge mig det strax. Efter att jag fått en dos av lugnande fick jag också något mot illamående, för man kunde tydligen bli illamående. Efter ett tag undrade jag om jag skulle få ännu mer lugnande för jag kände mig klar i huvudet och då sa hon att jag skulle få det i olika doser och efter andra dosen kände jag mig väldigt lugn, lite snurrig, fnittrig och glad. Därefter fick jag sprutor med bedövning i kinderna och tappade totalt känsel i överläppen. Kände det eftersom jag hade svårt att prata och när jag rörde vid den med underläppen så kändes det jättekonstigt. Det var inte jättetrevligt med sprutorna men det gjorde ont i bara några sekunder. Vid det här laget var jag superflummig och började fråga om min näsa rörde på sig när jag försökte göra grimaser och sköterskan sa att den gjorde det och frågade mig om jag kände något när hon rörde vid den. Jag kände att det var något där men det var en märklig känsla, som att den var avdomnad. Sedan fick jag ytterligare bedövningssprutor som jag kände väldigt lite. Tror jag fick totalt runt 7 sprutor på olika ställen i ansiktet, om jag inte minns fel.

Sedan kom P-O och de började prata och fixa och jag sa till P-O att det kommer gå jättebra, att han var grym och att han skulle tro på sig själv. (Oh lord). Jag var nog mer påverkad av lugnande medicinen än vad jag trodde. Han sa att han skulle ge mig sprutor i näsan och då blev jag ombedd att blunda och de la något över mina ögon. Jag kände ett litet stick nånstans i näsan och tror bedövningen började verka väldigt snabbt för kände knappt stick i andra. Sen antar jag att de började men jag kunde inte känna vad de gjorde. De pratade en del sinsemellan och det var musik på i bakgrunden. Jag kände mig glad och lugn. Jag hade det trevligt och ville prata med dem men försökte att va tyst eftersom de hade bett mig att inte prata.

Jag kommer ihåg några saker under operationen, några samtal vi hade och lite hur vissa saker kändes. (Här kanske man inte ska läsa om man är väldigt känslig.)

- Förutom vissa flumsamtal som jag av någon anledning kände att jag var tvungen att delta i så vet jag att vid något tillfälle att P-O nämnde att operationen gick bra och jag frågade om de var klara. Och de sa att det var ett tag kvar och jag svarade att jag inte hade bråttom och att det inte var någon stress. På vilket P-O nämnde något om att det var bra att jag inte hade stora planer efter operationen. 
- Vid ett tillfälle gjorde det ont i några sekunder när de gjorde nån specifik grej och då sa jag det. Det var en känsla av att de klämde på något hårt. De sa att jag var jätteduktig och sa att de var väldigt långt in i näsan och att det var därför jag kände det. Jag tyckte inte att det var så farligt, fick upplevelsen av deras reaktion att det kanske borde ha gjort mer ont än det gjorde.
- Jag hörde de även diskutera något om hur de skulle göra en grej och då la jag in att de skulle göra näsan liten. Och sköterskan svarade att den kommer va så liten att jag kommer behöva en mikroskop för att se den. (Precis vad jag ville höra). 
- Jag kände och hörde när de kläckte skeletten i näsan, hamrade eller hackade på den och slipade. Det var väldigt tydligt vad de gjorde, för det kändes i hela skelettet i ansiktet. När de skulle ”hackade” på den så varnade de mig att de skulle göra något med den som skulle kännas, men det gjorde inte ont, eller kändes obehagligt så jag sa att det var lugnt. Och då svarade P-O att jag var en cool tjej. cheeky Det kändes mest i tänderna om jag ska vara ärlig när de gjorde det, inte att det gjorde ont utan att de skakade till vid slagen. Men var inte jobbigt alls.

Sen gick det ett tag till och jag märkte att de började bli klara. Så jag frågade om de kunde ta ett kort innan de satte gips. Och då bad P-O mig öppna ögonen och han visade ett kort på sin mobil. Var lite snurrig och trött men tyckte näsan såg fin ut. P-O sa att han tyckte att den såg söt ut framifrån. Sen tog sköterskan bort alla grejer som de tejpat i ansiktet och hårnätet och bad mig sätta mig upp och hon hjälpte mig till mitt rum.

Efter operationen 
Jag kände mig bra och ganska pigg efter operationen. Jag blödde inte alls och var inte uppsvullen. Bedövningen började släppa så jag fick en treo (tror det var det) mot smärtan. Det gjorde lite ont, men inte alls farligt med tanke på vad de hade gjort med min näsa. Jag fick information om att jag skulle ta främst Alvedon ifall jag hade ont. Sköterskan informerade när jag fick ta bort tamponaderna och att jag skulle smörja efteråt med antibiotikasalva och när den tog slut, med vit vaselin. Jag fick också med mig vita kompresser som man har under näsan som jag skulle använda så länge som det behövdes. Fick en lapp med all information.

Efter en timme ungefär var jag redo att åka och min kompis kom och hämtade mig och vi tog taxi till hotellet. Jag trodde att jag skulle vara så mycket sämre efter operationen, att jag skulle behöva hjälp att gå, vara blå och uppsvullen, trött och groggy, men jag kände mig som vanligt. Och min kompis sa också att jag var som vanlig och jag såg normal ut, förutom plåstret och kompressen.

När jag väl hade lämnat kliniken började jag blöda lite, det blev lite rött i kompressen. Vi köpte sushi och åt på hotellet. Det var lite jobbigt att äta för jag kunde inte andas genom näsan och jag ville inte råka röra vid den så det tog lång tid att äta för jag försökte vara försiktigt. Sen var det inte jätteroligt att äta för jag kände nästan ingen smak alls. 

Första natten
Innan jag skulle lägga mig bytte jag kompressen. Jag hade laddad upp med:

1) Proxident Munspray smörjande med solrosolja
2) Proxident Munfuktgel pepparmint
3) Salivin Fläder 
4) Klövervaselin
5) Nackkudde (behövs)

Jag fick inte mycket sömn ärligt. Främst för att jag inte kunde andas genom näsan så munnen och halsen blev torr. Och sen varje gång jag somnade så råkade jag stänga munnen och då vaknade jag av att jag inte kunde andas. Bäst utav produkterna var munspray med solrosolja, jag sprayade på hela natten, flera gånger per timme och det kändes bättre. Hade också en flaska med vatten vid sängen som hjälpte mot torr hals. Hade vaselin på läpparna och de klarade sig väldigt bra.

Sen var det obekvämt att sova halvsittandes och inte kunna vrida sig och ligga på sidan så jag vaknade hela tiden för att dubbelkolla så jag låg ”rätt”. Efter 4:30 så sov jag inte mer och då hade jag fått 2-3 timmars sömn totalt ungefär. 

1 dag efter operationen 
Jag kände mig ganska pigg hela morgonen, trots att jag sovit så dåligt. Jag fick lite blåmärken under ögonen och näsan har svullnat upp. Jag kunde äta frukost även om kompressen var lite i vägen. Sen lyckade jag sova lite på tåget också hem till Göteborg. Jag hade munskydd på mig så man såg bara att jag var lite blå under ögonen och såg en del av tejpen, så tyckte inte alls att det var jobbigt att va ute bland folk.

När jag kom hem somnade jag lite i soffa och det gick bättre att sova då, vaknade inte av muntorrheten på samma sätt. Men det är ju definitivt en moodkiller att inte kunna andas genom näsan och att gå runt med massa grejer i ansiktet. Men är så tacksam att operationen är klar och att den gick bra och att jag inte har ont eller andra besvär. Jag blöder fortfarande lite idag så kommer använda kompressen en natt till, så får jag se om det behövs imorgon. Jag känner mig trött pga sömnen, men det är väntat. Jag förväntas sova halvsittandes i en vecka iaf, men känner att det kommer bli så mycket lättare om några dagar när jag kan andas genom näsan igen. Så blir några jobbiga dagar till, men det går fort. 

Under dagen har blåmärken under ögonen och uppsvullnaden bli tydligare, men så som jag förstod det så skulle det vara värst dag 1 och sen skulle det bli mindre och mindre. Jag har använt lite Hirudoid kräm mot blåmärken, men jag vet inte om jag kommer fortsätta med detta för det är inte jättenoga för mig om de syns eller inte. Kommer ändå bara vara hemma kommande 2 veckor.

30 mars ska jag på återbesök för att ta bort tejpen. 

Nu ska jag snart gå och lägga mig men om någon tyckte att detta var intressant att läsa eller har frågor eller vill att jag ska fortsätta rapportera om upplevelsen, så är det bara att kommentera.

Ha det fint!

 

2021, mars 18 - 21:14
AnnaMariaL
Bild för AnnaMariaL
 Offline
Senast sedd: 1 dag 2 tim sedan
Silver
Medlem: 2020-02-20 17:23

Tack för en detaljerad och bra berättelse. Stort lycka till.

2021, mars 25 - 19:38
stensaxpåse
Bild för stensaxpåse
 Offline
Senast sedd: 12 tim 41 min sedan
Brons
Medlem: 2020-12-27 14:30

Stort tack för att du delar med dig! Får mig att känna mig väl förberedd inför min kommande operation.

2021, mars 26 - 21:51
jassis22
Bild för jassis22
 Offline
Senast sedd: 3 veckor 6 dagar sedan
Silver
Medlem: 2020-07-01 15:01

Vad kul @stensaxpåse! Var ska du operera dig och hur ska du förändra din näsa?

Annons
2021, april 11 - 23:49
Gamby
Bild för Gamby
 Offline
Senast sedd: 2 dagar 9 tim sedan
Stål
Medlem: 2019-09-16 10:02

ja, tack för att delar med dig, jag känner igen min i delar av din berättelse då jag opererades oxo av P-O för 2 mån sen

Annons
Annons

Nya operationsberättelser

Annons