Annons
3 posts / 0 new
Last post
#1 2019, January 5 - 22:30
Petrix
Petrix's picture
Offline
Last seen: 3 years 11 months ago
Silver
Joined: 2019-01-04 09:08

Tveksamheten o massa frågor

Hej alla.

Jag har fått beviljat bröstförminskning genom Landstinget i december 2018 och väntetiden är såklart lång.
Men har massor av frågor och tveksamheter, "vet vad jag har men inte vad jag får".
Hur pass bra gjord operation får man egentligen via landstinget? Och får man vara med och tycka till om storlek och form?
Och är det ofta som det blir komplikationer som olika stora bröst, konstigt placerade bröstvårtor, missprydande ärr, känslobortfall osv och har ni som gjort det ändå tyckt det känns värt det?
Jag gillar mina bröst och tycker dom är fina men dom ställer till det med djupa skåror av axelband, smärta i rygg och nacke, svårt med vissa kläder, ja ni vet...
Tycker ni man bara ska invänta landstingets kallelse och ta den man blir tilldelad eller vara mer aktiv och kontakta en klinik? Jag har ingen brådska egentligen.

42 år, 1.62 cm, 60 kg, inga barn.

Bröstförminskning.
Konsultation Sahlgrenska dec 2018, operationsdatum 25 maj 2019.

Strlk före op: 70 f
Strlk efter op: 75 c

Annons
2019, January 7 - 14:52
Kxvatten
Kxvatten's picture
Offline
Last seen: 5 years 1 month ago
Silver
Joined: 2018-08-16 16:04

Nu kan det säker skilja mellan olika landsting men min kirurg som förut arbetade inom landstingen sade att man generellt inte får bestämma storlek när landstinget betalar och storlek välj utefter vad kirurgen tycker passar för kroppsformen. Det stämmer med vad min vän säger som fick sin förminskning via landstinget (jag gick privat). From finns det kanske inte så mycket att göra åt, det är mera i så fall att placeringen av bröstvårtan kan diskuteras. Men utefter vad jag har förstått så lyssnar de flesta kirurger på ens önskemål. Dock får man ju tänka på att den kirurg som man konsulterar med inte nödvändigtvis är den som utför operationen när det kommer till landstingen. Och de åtgärdar bara medicinska problem, inte kosmetiska så vill man som jag tex göra ett fettsugning av bh-bandet för att få bättre utseende på de nya brösten så måste man gå privat.

Känslobortfall i bröstvårtorna är mer eller mindre standard om man inte gör en väldigt liten förminskning. Jag hade direkt efter operation full känsel i vänster bröstvårta men bara delvis känsel i höger bröstvårta, idag kommer känseln och går i höger vårta. Jag ska påpeka att jag tog bort ganska lite i vänster och tog bort mycket från höger bröst. I övrigt beror komplikationer mest på två saker, hur noga man följer instruktionerna och hur duktig kirurgen är. Vill man ha fina ärr så gäller det att både välja en kirurg som är duktig på att sy samt att följa post-operations instruktioner. Mina ärr kommer i princip inte att synas när jag är klar. Ärren vid bröstvårtorna syntes knappt när jag bytte tejp för ca 1 vecka sedan (så ca 4 veckor in). För mig är det extremt viktigt att ärren syns så lite så möjligt så jag var supernoga med vilken kirurg jag valde. Jag gillar tex inte alls hur Peter Höijer och Tuve Mårtensson syr ihop sår så därför valde jag Carolina Borén eftersom hon syr superfint och är noga med hur hon lägger sårytorna. Jag var extremt nervös inför min operation, i synnerhet över hur resultat skulle bli men såhär 5,5 veckor efteråt så är jag supernöjd. Jag blev lugnad bara jag kom in till Carolina och hon ritade ut det som skulle ritas. Hon var otroligt lugnande att prata med, vi pratade tex om filmandet av Skönhetsfällan (väldigt intressant).

Så valet mellan landsting och privat beror ju mestadels på dig, hur mycket kontroll vill du ha över resultatet och om du har råd att gå provat. Det är inget fel på att gå via landstinget och resultat blir knappast sämre där rent medicinskt, utan skillnaden ligger i så fall om man vill åtgärda rent kosmetiska saker (såsom fettsugning av bh-band). Jag valde privat för att jag har råd och ville ha kontroll och åtgärda rent kosmetiska saker som landstingen inte gör (plus att jag låg på gränsen för om jag skulle bli godkänd för landstingsbetald operation)

31 år, 0 barn, 75 kg, 163 cm
Intresserad av bröstförminskning och lyft
Konsultation bokad: 3/10 Oya Kocabalkan Strandkliniken
10/10 Carolina Borén Art Clinic
Storlek före op: 80E/F
Operation bokad 30/11 Carolina Borèn, Art Clinic

2019, January 7 - 16:07
Petrix
Petrix's picture
Offline
Last seen: 3 years 11 months ago
Silver
Joined: 2019-01-04 09:08

Tack så jättemycket för ditt svar Kxvatten!! Har läst mig till att om inte Landstinget uppfyller vårdgarantin (vilket dom sällan gör) så kan man boka tid hos någon annan, tex Art Clinic, och då kan man även önska kirurg men sen tar Landstinget kostnaden ändå. Så bra tips om hur kirurgerna där fungerar och att det är bröstvårtans placering som är en viktig del med.
Härligt att höra att du är nöjd!!

42 år, 1.62 cm, 60 kg, inga barn.

Bröstförminskning.
Konsultation Sahlgrenska dec 2018, operationsdatum 25 maj 2019.

Strlk före op: 70 f
Strlk efter op: 75 c

Annons
Annons
Annons