Annons
5 posts / 0 new
Last post
#1 2011, June 5 - 21:34
anonym (not verified)
anonym's picture

21 årig tjej med tubulära bröst som "bieffekt" av cytostatikabehandling. Chanser för betald operation?

Hej! Är ny här men kände att jag behövde någon stans att få ventilera det här. Här är min historia.

När jag var 3 år gammal drabbades jag av ALL - akut lymfatiskt leukemi (cancer) samt två endokarditer. Jag var sjuk tills jag var ca 7-8 år gammal. All den cellgiftsbehandling och strålbehandling jag fick gå igenom som liten har påverkat många aspekter av mitt utvecklande och hälsa idag. Jag kom i puberteten VÄLDIGT sent, började inte utveckla bröst öht förens jag var runt 14-15. Jag har problem med sköldkörteln etc också som en seneffekt av behandlingen.
Men nu till mitt problem; Jag har väldigt tubulära bröst. Förmodligen en deformitet som har kommit iom medicinernas "hämmning" av mitt utvecklande. Mina bröst är precis som två strutformade tyglappar med bröstvårta och vårtgård som täcker "spetsen" och hänger rakt ner. Man kan lyfta på mitt ena bröst och gömma något under det, och det sitter garanterat kvar. Jag har även väldigt lite mjölkkörtlar och övrig bröstvävnad. Eftersom man inte vet så mycket om seneffekter efter leukemi hos barn så är läkarna osäkra på om det är seneffekt eller något medfött. Men varken min mamma, mina 3 systrar, eller någon annan kvinna i min släkt har haft tubulära bröst av NÅGON grad förut. Dessutom finns det viss forskning som visar att strålbehandling kan hämma utvecklingen hos flickor som får behandlingen under deras "pre-pubertala" år. Alltså finns det mycket som lutar mot att det är en seneffekt.

Jag har redan fått ersättning för de ärr jag fått av behandlingen, men nu vill jag såklart få göra något åt brösten. Jag har blivit mobbad i iprincip hela min skolgång, kallats "spenen" etc etc. Jag har aldrig visat mina bröst för någon sen 15-16 års ålder. Min pojkvän sen 5 år tillbaka som jag dessutom bor med har ALDRIG sett mina bröst. Jag sover i BH, duschar och badar i BH, etc etc. Jag klär mig aldrig i tajta överdelar för att det syns att mina bröst ser konstiga ut. Jag har haft panikångest sen 10 års ålder. Har djupa tider av depressioner, legat inne för ett smärtsyndrom - orsakad av psykisk stress etc. Jag är helt enkelt person som inte mår så bra. Och jag skäms något så jävulskt för mina tuttar. Jag har tom övervägt att ta bort dom helt och hållet eftersom det är billigare än en förstoring.

Nu ska jag iaf äntligen få komma till den onkologiska kliniken nu den 7/6! Vi ska gå igenom mina sen-effekter och då kommer jag att ta upp mitt bröstproblem.

Vad tror ni jag har för chanser att få dom betalda?
MVH/ Sorgeflicka

P.S. Jag hade absolut betalt dom själv om jag haft pengarna, hade gjort det så fort dom växt klart isf. Men nu är det inte så.

D.S

Annons
2011, June 5 - 22:20
guldskor
guldskor's picture
Offline
Last seen: 3 years 10 months ago
Silver
Joined: 2010-10-26 22:30

Hej! Måste ge dig all kredit att du vann över cancern! Jag har aldrig förstått varför mina bröst aldrig blev runda. Men förra året på en konsultation var det att jag hade tubulära bröst. Jag har ingen aning men jag tror inte att din behandling har påverkat dina bröst idag. Jag vet inte men detta är vad jag tror! Ungefär 5% av alla kvinnor har tubulära bröst i någon form. Men absolut dina behandlingar kan ha gjort att tubuläriteten blivit större. Då du mår otroligt dåligt över dina bröst så tror jag du kan få hjälp genom landstinget mycket också för att du redan är inne i systemet. De känner till din historia men du måste våga berätta hur dåligt du mår för att få hjälp. På forumet är det en tjej tubulärnomore som fått hjälp genom landstinget. Många andra har prövat men blivit nekade. Jag kan bara önska dig lycka till och välkommen hit till forumet! Vi är här för att hjälpa varandra! Du kan söka på tubulärabröst + läkartidning och få fram en artikel om tubulära bröst. Skriv ut den och ta med den till läkarbesöket! Kram

26 år
konsultation Peter Cosmo citadellkliniken
21 mars 2011 operation
ankarlyft + vårtgårdsplastik + förstoring
580 uhp textuerade bakom muskeln
13,5 cm i bröstbredd
tubulära bröst höger 250 cc vänster 350 cc
Op 2. Korr 24 april 2011
Nytt bröstl

2011, June 5 - 22:27
Tubulärnomore (not verified)
anonym's picture

Oj vad du har gått igenom tjejen! Tråkigt att du skulle få tubulära bröst ovanpå allt det som var, du har verkligen kämpat på! Starkt.

 

Jag tog med denna artikeln: ltarkiv.lakartidningen.se/1999/temp/pda19290.pdf  (länk till läkartidningens artikel om tubulära bröst), skrev ett brev och gick till min husläkare, har skrivit trådar här om det. Iaf så fick jag operation via landstinget, är oändligt tacksam! Det har påverkat så många aspekter i livet, hemskt när man tänker på det, att som frisk i övrigt inte leva som om man vore det..

 

Hoppas verkligen att du får operation betald, oavsett orsak så lider du ju av det och det är välkänt hur det kan påverka en, så berätta från hjärtat hur du känner, du har iaf inget att förlora på det! Vill du ha ngt råd el bara babbla så kan du maila, el ta det här i tråden, styrkekramar till dig!! Varmt lycka till!

2011, June 15 - 20:18
norrlandstuttar (not verified)
anonym's picture

Hoppas du får operationen betald vännen, jag vet hur det är att skämmas över sina bröst, jag har mått dåligt av dem i 20 år.... nu är de opererade och det är en av de bästa grejerna jag gjort i mitt liv så jag rekommenderar verkligen att du försöker att få operationen det kommer att göra dig väl!!! Sen får du förbereda dig på att man går igenom lite kris även då man gör en operation och att bli deppig efteråt är väääälidgt vanligt men det går ju över och kvar finns ett par bröst som man inte längre behöver skämmas för!!! Jag har för fösta gången i mitt liv fått positiva kommentarer kring min bröst, gissa hur konstigt det känns?! Från att ha haft hemska bröst till lnågot som människor ser som vackra... det är värt hur mycket som helst!

 

Lycka till med dina bröst! Kram norrland

Annons
2011, June 29 - 19:22
zoean87
zoean87's picture
Offline
Last seen: 2 years 7 months ago
Silver
Joined: 2011-06-29 18:50

Hej! Hoppas verkligen att du kan få hjälp med betald operation. Och jag vet precis hur det känns att ha tubulära bröst, funderade själv på att försöka få min operation betald men orkade aldrig vänta. Känner dock till en tjej som fick sina betalda, hon hade olika storlekar på sina bröst och känner att det måste ju ligga på ungefär samma anledningsnivå, om det nu finns en sån hehe. Hoppas det löser sig för dig! Kram

173cm
60kg
Opererades på GPC
Före: 75A
Efter: liten 75C

Annons
Annons
Annons