Annons

Komplikationer vid bröstförstoring

Som ny på POF, blir man lätt avskräckt av att det pratas mycket om komplikationer. Det kan ju vara delvis därför att många som genomgår en enda lyckad operation, snart lämnar forumet och lever "happily ever after" med sina nya bröst. De som inte har samma tur blir kvar och diskuterar åtgärder.

I det läget uppkommer en hel del jargong och förkortningar som sen återkommer i forumet, och jag tänkte ge en snabb förklaring av både fenomen och förkortningarna här, som räcker som bakgrund för att sen ta till er informationen i trådarna.


Muskelpåverkan: Får man nästan uteslutande vid undermuskelplacering, och kan variera i "styrka" - alltifrån att man vagt upplever att implantaten trycks mot revbenen och flyttar på sig då man spänner bröstmusklerna, till ett mycket påtagligt obehag.

 

I värsta fall får man MFD, Muscle Flex Deformity, och då blir brösten även deformerade i samband med spänning. Det kan synas under kläder trots BH,och inte bara vid hård träning, det kan vara ett genant dike i klyftan redan när man torkar händerna på en handduk, el motsvarande.

 

 

 

 


Rippling: Också ett fenomen som kan variera i grad. Det är när implantaten veckar sig så att det känns och i värsta fall också syns, som gropar, vågor och veck. S k Traction rippling uppstår i princip bara vid texturerade implantat, och innebär att vävnaden liksom sitter fast mot implantatet; och därför deformeras när implantatet rör sig. DEN sorten kan man undkomma med släta implantat, som enligt vissa ska ha högre riskgrad för sk kapselkontraktur, medan andra hävdar att det inte alls är så. Rippling är så vanligt att man bör räkna med åtminstone milda ojämnheter under bröstet, om man känner efter. Där, samt inemot klyftans nedre del, täcker inte heller muskeln vid underplacering, så det är ingen garanti att slippa det. Ju mer egen vävnad som täcker bröstet, desto bättre odds har man att slippa undan detta.

 

 


BO, Bottoming Out: Detta är när implantaten halkar för långt ner. Fickan har inte hållit eller gjorts för stor. Bröstvårtan hamnar alldeles för högt och underpolen är stor och för långt ner. Korrigeras med att man syr upp fickan och använder mycket stabil BH, och har man haft det problemet, bör man inte springa runt topless i onödan sen. Detta bör man INTE gå med, utan kontakta genast kirurgen vid misstanke.

 

 

 

 

 


Symmastia: Här har fickorna blivit för stora inemot klyftan, huden lyfter från bröstbenet (s k "tenting", som ofta är det första symptomet när man är i farozonen) och brösten ser ut att "flyta ihop" som en liggande åtta utan tydlig midja. I varierande grad naturligtvis. Ring omgående kirurgen om du ser ut att drabbas av detta, och undvik att ha BH som pressar ihop brösten mot varandra.

 

Man kan få bära en sk "thong bra", en bh 

där brösten inte är täckta, med ett kraftigt band pressar mot bröstbenet för att hålla nere huden.

 

 

 

 

 

 

 

 


DB, Double Bubble, Dubbelbröst, Dubbelkontur: Det ser ut som om den egna vävnaden ligger som en egen enhet ovanpå implantatet. Uppstår i typfallet vid bakomplacering på någon med en del egen vävnad, speciellt om den hänger lite. Implantatet förmår inte pressa ut den egna vävnaden slätt. Framförflytt kan ibland lösa detta. Ibland kan man även ta ett implantat med högre profil och kanske även högre volym. DB kan dessutom uppstå efter en tid; speciellt då också vid underplacering. Den egna vävnaden åldras och söker sig neråt, men implantatet sitter fortfarande bakom muskeln och den egna vävnaden "glider av". Det kallas ibland undermuskelhäng, se de två små bilderna härintill.

 

 

 

 

 

 

 


Kapselkontraktur, ibland slarvigt benämnt kapsel: Man får alltid en kapsel. Det är kroppens naturliga sätt att läka runt en främmande kropp. Det är när den blir för stram, som man har fått en komplikation. Bröstet blir hårt och ömt, ibland också deformerat. Som alltid kan man ha olika grad av problemet, men vanligen innebär korrigeringen att man vid en ny operation skär upp den strama kapseln så att implantaten inte längre pressas ihop. Detta är numera en relativt ovanlig komplikation, men vissa personer är mer drabbade än andra. Har man haft det en gång, är risken större än för andra att man läker likadant nästa gång också.

 

 

Till sist finns det ju också en liten risk för att implantaten går sönder, s k implantatsruptur. Ofta märker man inte detta om man har silikoninlägg, eftersom dagens "geléhallon" inte är flytande och därför stannar kvar i området vid implantatet, men en ruptur kan också t ex ge ojämn form på brösten. Har man koksaltsimplantat töms ju implantatet allteftersom och bröstet blir mindre. Tillverkarna hävdar ju att innehållet i implantaten är ofarligt även vid ruptur, men t ex vid skandalen med PIP-implantaten (som innehöll silikon som inte godkänts för medicinskt bruk) var det många som fick otrevliga biverkningar. 

 


 

Vad som är en komplikation och inte får var och en avgöra. En muskelpåverkan som stör en, kanske inte stör en annan, och då finns ingen anledning att korr'a den.

Rekommendationer vid konsultation (även innan första operationen)

  • Kolla vad som räknas som komplikation?
  • Vilket ansvar tar kliniken om komplikation uppstår?
  • Vad kommer eventuell korrigering kosta för dig som patient?

Och fråga om kirurgen är öppen för både framför- och bakomplacering, eftersom det ger de bästa förutsättningarna för att du ska hitta det bästa för just dig.

Men förhoppningsvis ska du inte drabbas av några komplikationer alls...

Lycka till!

 
Annons
Annons
Annons