Annons
25 posts / 0 new
Last post
#1 2023, June 6 - 20:03
Peter85
Peter85's picture
Offline
Last seen: 1 day 18 hours ago
Brons
Joined: 2023-03-10 09:36

Min nästippsplastik

Hej alla,

Jag startar den här tråden för att skriva om den nästippsplastik jag ska göra.

Först och främst: jag är en man i 40-årsåldern. Jag är lång och vältränad, och många beskriver mig som snygg/stilig (helsvenskt ursprung). Men tyvärr har jag ärvt min fars aningen köttiga näsa och min mors aningen projicerade näsa. Det är en olycklig kombination, och det har varit ett komplex för mig sedan 20-års åldern. Jag tror få människor observerar det, men det stör verkligen mig. Det första jag tittar på i spegeln är hur min näsa ser ut; är ljuset sådant att näsan ser stor ut, tycker jag att jag ser ut som Shrek. Men är ljuset mer smickrande så är jag allmänt nöjd med mitt utseende. Min förhoppning med en näsoperation är att jag alltid ska se ut som i det smickrande ljuset (i näsaspekt såklart; lysrörbelysning är ju inte smickrande för någon).

Jag har varit på två konsultationer. Den första med Farooq Nasseri, och den andra med Selcuk Kuyubasi. Efter att jag träffade Farooq så trodde jag att jag ville göra den med honom, men Selcuk gav ett så bra intryck att jag ändrade mig. Det skall också nämnas att Selcuk nästan uteslutande (vid primär plastik) gör en stängd operation - dvs inga synliga ärr - vilket tilltalar mig rätt mycket.

Oavsett, följande ligger på agendan. Först så ska det göras en cephalic trim. Det innebär att den över randen av lower lateral cartilages skärs bort.
Sedan så skall jag göra sutures som innebär att varje "vinge" får ett stygn som gör näsan lite mer "spetsig". Det sista som ska göras en minskning av näsans projektion.

Och där är vi. Operationen ska göras i Augusti och kostar 65,000. Jag är supernervös men nöjd med mitt beslut. Jag kommer uppdatera den här texten efter operationen.

Annons
2023, June 6 - 20:07
Peter85
Peter85's picture
Offline
Last seen: 1 day 18 hours ago
Brons
Joined: 2023-03-10 09:36

Jag kan också lägga till som information att alla "sutures", dvs stygn, görs med tråd som löses upp i kroppen efter ca 3 månader. Men på den tiden har kroppen naturligt accepterat den nya formen (via ärrvävnad), så stygnen försvinner naturligt och formen stannar där den är! Fascinerande tyckte jag.

2023, June 9 - 17:09
Jessinose
Jessinose's picture
Offline
Last seen: 6 months 3 weeks ago
Brons
Joined: 2023-05-30 10:44

Tack för att du delar med dig, när i augusti ska du göra din operation? Berätta gärna hur det går/gått och hur läkningsprocessen går för dig. Håller tummarna att du blir nöjd.

2023, August 10 - 08:22
Peter85
Peter85's picture
Offline
Last seen: 1 day 18 hours ago
Brons
Joined: 2023-03-10 09:36

Nu är jag inne på dag två efter min operation. Så här är en kort beskrivning.

Op var på akademikliniken med Selcuk Kuyubasi. Förloppet var enkelt, trevligt och smärtfritt. Sjuksköterskor var sympatiska och hjälpsamma, och narkosläkaren var väldigt gullig. Jag var väl kanske inte jätteorolig för narkosen, men det är ändå ganska obehagligt att bli sövd tycker jag (jag sa det till narkosläkaren som svarade "jag hade inte heller velat bli sövd", vilket jag tycker var lite kul).

Operationen tog 1,5 timme, vilket var 30 minuter längre än beräknat ("ibland tar det bara lite längre tid att få allt rätt" sa Selcuk, och tillade att allt gått enligt plan). Efter uppvaknade så låg jag kvar i kanske 40 minuter, och sen började traska runt lite, det hjälpte. Skulle gissa att jag checkade ut efter 2 timmar eller så.

Nu är jag hemma och näsan är enormt svullen som väntat. Jag har varken gips eller skena utan bara tejp, så man ser rätt bra tycker jag. Det är mer svullet på ena sidan än den andra. Igår brände det rätt rejält i nästippen efter op, men idag känns det mycket bättre. Det blöder lite grand då och då (från stygnen antar jag), så jag får ta lite pappersnäsdukar. Men det ska vara helt normalt. Försökte sova halvsittandes på rygg, men vaknade på sidan (fortfarande halvsittandes). Sov sådär och vaknade kl 05. Förmodligen lite oro i kroppen när narkosen går ur (eller eventuellt att dygnsrytmen är lite rubbad pga av nedsövning).

Nu är det bara att sitta av tiden, vilket känns lite frustrerande. Men det är nog bara att gilla läget. Hittills måste jag ge akademikliniken en eloge för professionellt och sympatiskt bemötande. Jag hade inte kunna förvänta mig en bättre mottagning.

Jag uppdaterar om ett par dagar.

Annons
2023, August 12 - 09:03
Peter85
Peter85's picture
Offline
Last seen: 1 day 18 hours ago
Brons
Joined: 2023-03-10 09:36

Dag 4 nu då. Det här har varit lite jobbigare än väntat! Min näsa är helt galet svullen, säkert dubbelt så stor som den var tidigare! Det spänner i tejpen kring näsan, för att den vill svullna upp ännu mer än den gör. Igår var det tillochmed så att kinderna precis runt näsan var svullna och vätskefyllda de också. Helt sjukt.

Däremot har saker börjat stabiliseras. Tillexempel var mina näsborrar väldigt asymmetriska i början, men det har nu gått bort. Man får ha is i magen helt enkelt. Nu börjar jag förstå varför många sätter ett gips eller skena: det handlar mindre om att minska svullnaden och mer om att patienten inte ska se den märkliga utvecklingen som sker de första dagarna. Det är verkligen svårt att tro att det någonsin kommer normaliseras, men det kommer det ju, så det är bara att ha is i magen just nu.

Jag ska ha en jobbgrej nästa Onsdag, så jag hoppas verkligen att jag kan se normal ut då! Men vi får se ...

2023, August 15 - 08:07
Peter85
Peter85's picture
Offline
Last seen: 1 day 18 hours ago
Brons
Joined: 2023-03-10 09:36

Jag antar att det här är dag 6, men det beror på om jag räknar operationsdagen som dag 1 eller som dag 0! :) Jag räknar op dag som "dag 0".

Så dag 6. Igår tog jag bort tejpen (och satte på ny) för att den var ganska äcklig vid det här laget. Dessutom var näsan så extremt svullen under dag 3-4 att tejpen blev lite slapp. Det gav mig en chans att faktiskt se min näsa.

Det skulle jag inte gjort: Jag ser på riktigt inte klok ut. Näsan är som en blandning av en tjock korv och en ballong. Den är bisarrt svullen, och ser påklistrad ut som på en dålig seriefigur. Mentalt är det riktigt jobbigt att se, och katastroftankarna kommer: "är det så här jag kommer se ut nu för alltid????" etc. Men vad jag har förstått är det också normalt och man måste bara "trust the process". Det är jävligt svårt kan jag meddela, och jag vill inte visa mig bland folk än. Det hela tär på mig rätt mycket mentalt. Det är också ohyggligt tråkigt att bara vara hemma såhär.

Jag har helt klart underskattat vissa saker: 1, Jag förstod såklart att näsan skulle vara svullen, men jag trodde nog att vid det här laget skulle den se ut som ungefär min gamla näsa, men där vätska ersatt mindre brosk, så kanske lite mindre definierad och rundare. Men inte; den ser ohygglig ut just nu. 2, Mentalt är det här mycket tuffare än beräknat.

När jag läser andras trådar som gjort liknande operationer (Nicko, Bire, Tindra etc) så slår det mig att vissa av dessa har haft ett gips första veckan. Gipsen förhindrar ju uppsvullnad totalt. Så när gipset tas av så ser man en bra version av sin näsa. Men den versionen håller bara någon dag, för sen kommer svullnaden. Andra som bara har haft tejp som jag (Bire?) har upplevt samma effekt.

Nåja, jag kommer uppdatera den här tråden med utvecklingen. Till viss del för att skriva av mig, men i synnerhet för att andra ska kunna läsa och få en bättre ide om vad man kan förvänta sig under läkningen.

Kram!

2023, August 18 - 08:59
Peter85
Peter85's picture
Offline
Last seen: 1 day 18 hours ago
Brons
Joined: 2023-03-10 09:36

Dag 9 nu då. Jag kan säga att den enorma svullnaden som fanns på dag 5 försvann rätt drastiskt till dag 7 eller så. Det gör att jag nu kan visa mig ute utan plåster. Näsan är fortfarande mycket svullen, och snygg är den inte, men den drar inte uppmärksamhet till sig. Sätter jag på en eller två tejpbitar så hålls en stor del av svullnaden nere och jag ser ok ut.

Det är verkligen inte särskilt "jobbigt" längre. Energin och så - som var helt dränerad de första 2-3 dagarna - är ju helt tillbaka. Näsan är känslig, och beröring gör rätt ont.

Annons
2023, August 23 - 16:04
Peter85
Peter85's picture
Offline
Last seen: 1 day 18 hours ago
Brons
Joined: 2023-03-10 09:36

Dag 14. Näsan ser helt klart bättre ut, men den är fortfarande rätt svullen. De säger att man är "restaurant ready" efter ungefär två veckor, och det tycker jag stämmer. Jag kan se små förändringar till det bättre, men näsan är fortfarande rätt lik min "gamla". Så här långt kan jag säga att min erfarenhet är att den första veckan är rätt hemsk, med en *enormt* svullen näsa. Vecka två så går den svullnaden så sakta ner, och man börjar se ganska normal ut. Den stora svullnade var ganska mjuk, men nu är nästan mycket hårdare/fastare. Det är tydligen helt i sin ordning och normalt.

Enligt internet så kan man ha en ganska bra ide om vad näsan kommer se ut som efter en månad, och resultatet är till 70% färdigt efter tre. Så nu tänkte jag att jag skriver en ny uppdatering om två veckor! Jag skriver ju det här till viss del för att hjälpa andra som är i en liknande situation, så de får realistiska förväntningar, och inte oroar sig i onödan. :)

2023, September 4 - 22:01
Ursi03
Ursi03's picture
Offline
Last seen: 2 months 1 day ago
Silver
Joined: 2021-10-05 19:34

Ser fram mot din nästa uppdatering! Jag trodde nästippen var lättare att fixa än själva näsan men det här låter onekligen rätt avancerat med jobbigt efterförlopp. Håller tummarna för att slutresultatet blir som du drömt om!

Gjort botox, litet fillers samt ett trådlyft. Även övre ögonlocksop. Vill försöka se fräsch ut (men ej överdrivet plastig) fast åren har gått.

2023, September 8 - 04:23
Tindra44
Tindra44's picture
Offline
Last seen: 6 months 3 weeks ago
Silver
Joined: 2023-03-20 13:02

Jag ser också fram emot fler uppdateringar. Jättebra tråd det här, och jag tror som du Peter att du hjälper andra att få realistiska förväntningar på vad en operation kan åstadkomma.
Det har gått drygt tre månader sen min operation och jag tänker inte så mycket på den längre. Men tyvärr har jag fått lite bestående men i form av konstant snuva. Jag har också varit rejält förkyld två gånger den här sommaren och det är inte alls likt mig att bli sjuk på det sättet med hög feber och hosta. Det var flera år sen jag var förkyld senast. Jag kan ju inte säga till hundra procent att det beror på operationen men jag känner mig hyfsat säker på det ändå. Jag tror att nånting har hänt med slemhinnorna som påverkar "transporten" av virus in i kroppen...
Men jag är ändå mest nöjd. Min näsa är fortfarande något svullen och den kan se olika stor ut vid olika tidpunkter på dagen. Jag försöker tejpa den så ofta det går, typ varje natt.

Nästippskorrigering. Borttagning av brosk.
Konsultation 31/3 Giovanni Maltese, Akademikliniken, Göteborg
Operation 31/5, Akademikliniken, Göteborg

Annons
2023, September 9 - 09:23
Peter85
Peter85's picture
Offline
Last seen: 1 day 18 hours ago
Brons
Joined: 2023-03-10 09:36

1 månad! Jag gjorde op den 9:e Augusti och idag är det den 9:e September.

För kanske 10 dagar sedan så var min näsa mycket lik den jag hade tidigare (alltså *mycket* lik!). Den var aningen mindre projicerad, men även mindre definierad, men trots det så hade den väldigt lik form. Det är ju lite frustrerande då man väldigt lätt projicerar det man ser i spegeln till framtiden: "såhär kommer det alltså alltid se ut, jag kommer behöva en till operation" :) Totalt idiotiskt, jag vet. Man *måste* ha is i magen och lita på processen som kirurgen talat om.

Innan jag valde Selcuk så hade jag också en konsultation med Farooq (som gav ett jättebra intryck vill jag inflika). Och han sa något som fastnat hos mig: "i början kommer du knappt se någon skillnad, men med veckor och månader kommer din näsa sakta men säkert inta sin nya form". Det var faktiskt värt att komma ihåg, och det har stämt till punkt och pricka.

Och nu då? Näsan är såklart fortfarande svullen till viss del, men den ser MARKANT bättre ut än innan. Den är genomgående mindre än tidigare (både i projektion och bredd), har en finare form, och ger ett mer subtilt intryck. Detta gäller i synnerhet på lite avstånd (0.5m ungefär); på nära håll, och i skarpt ljus, så är svullnaden mer tydlig. Huden är, kan man säga, väldigt slät, och man ser inte riktigt konturer -- precis som en svullnad fungerar, var det än är på kroppen. Men i alla fall så är det en stor lättnad att känna att min näsa är (permanent) finare nu än tidigare. Jag vill inte uttala mig egentligen om resultatet alls vid den här tidpunkten för det är alldeles för tidigt, men jag är optimistisk och hoppfull.

Jag tror att många i min situation inte har något problem med att ha en svullen och lite ful näsa i någon månad eller två (eller kanske tillochmed ett halvår), så länge slutresultatet är bra. Så tänkte jag i alla fall. Men när man är i mitten av den processen så är slutresultatet väldigt svårt att se och man oroar sig jättemycket (i onödan). Det är såklart något jag önskar att jag förstod lite bättre tidigare. Jag har ingen ånger utan är tvärtom väldigt nöjd med mitt beslut, och är övertygad att det kommer bli bättre för varje vecka som går (om än i lite långsammare takt). Och jag har inga problem att rekommendera näsplastik till er andra som funderar på det.

Nu till lite spekulationer. Det är två saker som jag har undrat över: 1, man ser vissa skrika ut "WOW" redan efter en vecka! Varför kunde inte jag få uppleva det. 2, Varför ser näsan nästan lika dan ut som innan efter 2-3 veckor?

Angående 1: Jag tror det är för att jag inte hade gips utan bara tejp. Ett gips är stenhårt och håller undan (nästan) all svullnad. När gipset tas bort så ser man (nästan) slutresultatet direkt. Men det håller bara någon dag, för när väl gipset är av så kommer svullnaden. Kanske kan detta bekräftas av Tindra eller Nicko? Det ska också tilläggas att tippen av näsan är den del som behåller svullnaden absolut längst. Avlägsnandet av en knöl på näsbenet kommer synas mycket fortare.

Angående 2: Huden har ett visst minne och tar tid att lägga sig över sin nya form. Under den tiden så kommer det finnas "överflödig" hud på just de ställen kirurgen har minskat näsan mest. Det är också just där det finns gott om utrymmer för vätskesamling och då svullnad. Vätskan ersätter helt enkelt brosket temporärt, och det tar tid för detta att lägga sig.

Jag tänkte att jag uppdaterar igen om en månad!