Annons
1 post / 0 new
#1 2016, May 9 - 13:42
91an
91an's picture
Offline
Last seen: 2 years 6 months ago
Brons
Joined: 2012-06-16 17:23

Funderar på ptos-operation. Tips/råd?

Hej,

Är en kille på 25 år som sedan en ganska lång tid tillbaka (flera år) noterat att höger ögonspringa är mindre än vänster.

Jag misstänker ett tillstånd som kallas bleparoptos eller förenklat ptos (hängande ögonlock). Tillståndet är inte permanent, dvs somliga stunder är bättre med nästan symmetriska ögonlock, medan det andra gånger är väldigt uttalat. I avslappnat läge så faller höger ögonlock ner mer över pupillen än vänster. Oftast när jag blir trött eller irriterad. Det täcker inte helt pupillen, men bara strax ovanför, medan vänster pupill på motsvarande öga syns mer tydligt. Resultatet är att höger öga ser mindre ut än vänster öga, trots att det vid en tidigare synundersökning gjordes en ögonbottenmätning där det framkom att ögonglobernas diameter var jämnstora med varandra (skilje någon tiondels millimeter). Så att det skulle röra sig om olikstora ögonglober är uteslutet. Desdutom har folk vid fler än ett tillfälle påpekat att jag "ser trött ut" på bilder, trots att jag tittar normalt in i kameran. Detta pga av mitt hängande ögonlock.

Jag verkar ha viss "kontroll" över ögonlocksmusklerna och de följer ögats rörelser i olika riktningar, helt som förväntat. Vet dock att allvarligare grad av ptos oftast inte gör detta då det är mer av en förlamning av ögonlocksmuskeln.

Jag misstänker att tillståndet är medfött (ja ptos kan vara både medfött eller uppkommen), men blev mer uttalad när jag kom längre upp i åldern. I gamla foton från då jag var liten ser ögonen jämnstora ("mer symmetriska") ut.

Det lämnar mig med några frågor; Har du eller någon du känner opererats för ptos? Blev resultatet efter förväntan eller uppstod komplikationer/missnöje? Vem var kirurgen och vart genomfördes operationen?

Alla svar tas tacksamt emot.

/Mvh

Annons
Annons
Annons
Annons