Annons
9 posts / 0 new
Last post
#1 2017, December 20 - 22:30
Japp510
Japp510's picture
Offline
Last seen: 4 years 1 month ago
Brons
Joined: 2017-11-13 21:06

Omgivningens åsikter

Hej. Jag vet att det inte bara är jag som har detta problem då jag sett andra liknande trådar. Men jag ville starta en ny eftersom de flesta här INTE är emot plastkirurgi.

Jag har vuxit upp i en familj där s.k skönhetsoperationer är tabu. Att man ska älska sig själv för vem man är och att operera sig är ett bevis på dålig självrespekt. Att någon i min familj skulle operera sig är mot alla regler.

Antar jag att jag är ett undantag, för jag planerar nämnligen att utföra två olika operationer i framtiden. Varken mer eller mindre, då jag vet att dessa kommer påverka sättet jag ser på mig själv. Två saker jag har varit besviken och osäker på i hela mitt liv och jag vet att det inte är något jag kan förbättra utan op.

Men nu är det ju så att min familj, i alla fall mina föräldrar, är emot detta om man går efter vilka fördomar de har mot andra opererade människor. Det känns som att de inte kommer att stötta mig i detta, och det känns tomt att behöva klara av allt själv. Att behöva åka till sjukhuset utan sällskap och att vakna upp utan något moraliskt stöd. Det känns som ingen bryr sig om vad jag känner och vad jag anser är bäst för mig själv...

Men jag har inte berättat något om mina planer än för mina föräldrar. Vilket skulle vara till fördel för att veta hur de egentligen reagerar. Men problemet är att jag inte vågar berätta något, för jag skulle bli så förkrossat om de inte stöttar mig. Och om jag berättar om operationen efter jag genomfört den, känns det oärligt på något sätt.

Jag vet att jag har rättigheten att genomföra en operation. Det har inte andra människor något med att göra. Men det känns ändå som att folk som genomgår skönhetsoperationer får ett enormt hat för att de ändrar sig sjäva. Men egentligen är det ju det fysiska som ändras, man kommer ju alltid vara samma person som man alltid ha varit fast en bättre version, vilket många människor inkl mina föräldrar vägrar acceptera.

Jaja, slut på rantandet. Ville bara dela lite tankar om den situation jag befinner mig i. Jag vet att jag kommer genomföra operationerna för det kommer förbättra mig och göra mig lyckligare.

Jagr inte hundra procent säker, men det finns en risk att jag kommer bli sviken av mina föräldrar. Att de inte kommer stötta mig, utan istället förminska och förlöjliga mina problem. Men detta är väl bara något jag har fått för mig av synsettet de har på plastikoperationer i allmänhet.

Så till diskutionen; hur har eran omgivning reagerat och tyckt om era operationer? Har de stöttat er trots att de egentligen är emot sådant?

Ser fram emot att få läsa era svar

MVH

Ingen genomförd operation ännu

Dock intresserad av hakimplantat och bröstlyft/förminskning

Annons
2017, December 21 - 05:42
CMA
CMA's picture
Offline
Last seen: 4 years 8 months ago
Silver
Joined: 2017-07-07 01:59

Jag var jättenervös för att berätta för mina föräldrar. Nu skulle jag dock göra en bröstförminskning, och det verkar generellt vara mer accepterat än en bröstförstoring. Men jag berättade inte förrän dagen efter op. för jag ville inte att de skulle påverka mitt beslut. Men jag blev väldigt överraskad av att min pappa sa att han hade tänkt föreslå det själv under mina tonår men inte vågat ta upp det med mig.Jag har egentligen velat göra denna operation i 40 år, men hållit tankarna för mig själv. Alla jag har berättat det för efteråt har varit positiva, någon har kommenterat att jag gått ner i vikt, vilket jag inte har, men annars har ingen märkt något, de har bara frågat hur jag mår eftersom jag var borta från jobbet 2 veckor.

Hur omgivningen reagerar beror nog dels på vilken slags operation man ska göra och hur väl de förstår och kan sätta sig in i varför man vill göra operationen. Så när du berättar kanske du ska lägga fokus på varför det inte känns bra nu innan du säger att du faktiskt har bokat tid. Om de är så negativa antar jag att de behöver en viss processtid för att förstå dig. Alternativt berättar du inte, de kanske inte kommer att märka det? Det beror ju på vad det är du ska göra. Men jag förstår också att man vill berätta och få stöttning, det hade kanske känts bäst för mig också. Jag skyllde på att jag inte ville göra dem oroliga innan op., de är ju rätt gamla. Tyvärr så kan nog många vara generellt emot något utan att egentligen tänka efter, men om det gäller en närstående, så tror jag att man ändå vill att den personen ska må bra, bara man förstår hur du känner det. Så prata om ditt missnöje, att du är obekväm och ledsen, utan att kanske ens ta upp att du funderar på en op. Senare kan du säga att du funderar och har kollat upp kring att operera dig osv... Man kan tänka på att den process och tid det har tagit för dig att komma fram till ett beslut, kanske också måste ta lite tid för mottagaren av beslutet, de har förmodligen ingen aning om hur du känner och behöver tid för att förstå.

2 stora barn, 53 år, 165 cm, 66 kg
Har gjort bröstförminskning, 700 på vänster och 550 på höger
Konsultation 9/9 Nordiska Kliniken Patrik Höijer
Operation 28/11 2017
Strl före Op: 75G-I beroende på märke
Strl efter Op: 80C i läk BH, slutlig storlek 75D

2017, December 21 - 07:45
Japp510
Japp510's picture
Offline
Last seen: 4 years 1 month ago
Brons
Joined: 2017-11-13 21:06

Tack så jättemycket för svaret CMA!

Du har nog rätt i att det krävs betänketid för anhöriga. Att operera sig är ju ingen småsak, det finns ju en hel del risker. Och det är säkerligen därför mina föräldrar är lite skeptiska. Men jaja, får väl genomföra op innan jag berättar för dem. Vill inte göra dem oroliga i onödan.

De operationer jag vill genomföra är bröstlyft/bröstförminskning och hakförstoring. Bröstlyft är väl ganska vanligt och mina föräldrar skulle nog ha förståelse för det. Men hakförstoringen däremot... Sådana operationer hör man mer sällan om och anses mindre acceptabelt. Det är nog den op jag är mest nervös att berätta om för mina anhöriga.

Ingen genomförd operation ännu

Dock intresserad av hakimplantat och bröstlyft/förminskning

2017, December 21 - 11:52
Goola
Goola's picture
Offline
Last seen: 4 years 4 weeks ago
Silver
Joined: 2017-01-07 22:13

Förstår precis hur du känner! Jag va också jättenervös över att berätta. Först hade jag tänkt hålla min operation (bröstförstoring) helt själv med bara sambon och min bästa vän. När jag väl hade bokat operationstiden började jag berätta för de närmsta. Min sambos föräldrar reagerade inte alls som jag trodde. Hans mamma sa tom att hon själv skulle velat göra en om hon haft pengar. Jag va lite chockad då jag alltid trott att de varit emot sånt när man tidigare pratat om ämnet. Sa det dock dagen innan operationen så ingen skulle kunna "prata mig ur det". Alla andra jag nämnt det för (en kollega och de närmaste vännerna har varit väldigt positiva!). Kanske kan du bo hos en vän den första veckan efter operationen så du inte behöver vara med dina föräldrar om du är orolig för att de är emot operationen. Jag förstår att du vill vara ärlig men jag har faktiskt inte berättat aöls för mina egna föräldrar, inte för att jag vill ljuga eller är rädd att de ska bli upprörda utan mer pga att det inte fyller någon funktion. De blir inte gladare över vetskapen att jag genomgått en bröstförstoring. Skulle de någonsin fråga, vilket jag inte tror då det inte blev någon större förändring med kläder på, skulle kag självklart säga det men annars låter jag nog det va. Enda anledningen att jag berättade för sambos föräldrar är pga att vi ofta är där och de hade fattat att något va tokigt när jag mådde som värst.

Skickar lite pepp! Din kropp - dina val.

2 barn, 28 år, 168 cm, 55 kg
Bröstförstoring
Konsultation 27/10 Per Windh, Art Clinic
Operation 15/12 295cc, anatomiska, bakom
muskeln.
Strl före op: (fyllde knappt ut en) 70A
Strl efter op: ?

Annons
2017, December 21 - 21:04
Såvärd
Såvärd's picture
Offline
Last seen: 6 years 1 month ago
Brons
Joined: 2017-12-21 20:40

Jag var nervös innan jag berättade om min bröstförstoring + lyft för mina föräldrar då jag trodde de skulle bli helt galna då syrran haft bröstcancer och opererat bort båda sina bröst:( tänkte inte säga något först men när varken jag eller mannen blev godkända för lån (nya jobb och provanställd) så var jag tvungen att fråga pappa om han ville stå på lånet och det var inga problem;) mamma blev ganska sur och pratar inte normalt med mig nu men det går väl över. Ska op 4/1!:):) min kropp- mitt val. Kan tillägga att alla andra reagerat förvånandsvärt bra!

3 barn, 39år, 167 cm, 60 kg 
  Bröstförstoring samt lyft
Op 4/1 Ivan Letterfors Kosmetisk kirurgi
  500+550 cc hp bakom bröstmuskeln
  Strl före op:75B
  Strl efter op:  

2017, December 21 - 22:31
Essiaaa
Essiaaa's picture
Offline
Last seen: 3 years 3 months ago
Silver
Joined: 2017-09-13 11:40

Jag var såå nervös inför att berätta för mina föräldrar. Jag berättade dagen efter min konsultation. Tyckte det var en bra idé för då har jag mer kött på benen samt så låter det mer seriöst från min sida, att detta faktiskt är något jag vill göra.

Syrran och nära vänner har tagit det bra och varit stöttande vilket är väldigt skönt, men min kära mor tog det lite sämre. När jag berätta att jag ville genomgå en bröstförstoring nästa år så blev hon vääldigt sur och tyckte att detta var det dummaste hon hört. Jag höll mig lugn och var mer eller mindre förberedd på att hon skulle vara anti. Jag är påläst om allt så kunde bemöta allt hon sa med korrekt fakta då hon försökte överdramatisera allt haha.. Hon var lite halvsur på mig hela kvällen men dagen efter var det som vanligt. Tror hon förstår att jag gör mina val i livet och spenderar mina pengar som jag vill. Jag hoppas hon kommer vara stöttande efter OP.

160 cm, 54 kg.
Strl före op: 70b
Strl efter op: ---

Konsultation: Nordiska Kliniken: 12/12-17, Patrik Höijer
OP: 20/3-18, Nordiska Kliniken - Patrik Höijer

2017, December 22 - 14:46
Japp510
Japp510's picture
Offline
Last seen: 4 years 1 month ago
Brons
Joined: 2017-11-13 21:06

Tack för alla svar. Nu känner jag mig inte så jätteensam längre haha.

Vad skönt att de flesta i eran närhet har förståelse. Det är nog det viktigaste, att dem förstår varför man väljer att höra en op.

Och precis som ni säger: Min kropp - mitt val.

Ingen genomförd operation ännu

Dock intresserad av hakimplantat och bröstlyft/förminskning

Annons
2017, December 24 - 22:33
Milania
Milania's picture
Offline
Last seen: 6 years 3 months ago
Brons
Joined: 2016-09-27 05:46

Jag förstår totalt att du känner som du gör. Men sanningen är att människor som älskar dig ska i slutet av dagen älska dig ovillkorligt. Och det betyder att de måste kunna respektera dina beslut, för sanningen är att de bara påverkar dig och ingen annan. Människor som älskar dig bör i slutändan vara ledsna för dig om du mår dåligt och lyckliga för din skull när du mår bra. Föräldrar kan självklart oroa sig för sina barn och det är helt naturligt, men om du känner att du i slutändan inte får det stödet du behöver så finns det hundratals här som förstår dig helt och stöttar dig. Du gör vad som är bäst för dig och det är ett modigt och klokt val. Man lever en gång, lev så lyckligt du bara kan hjärtat.

Tjej på 27 år, 170 cm, 62 kg
Ska göra bröstlyft/förstoring i Mars
Konsultation 1/2 hos Tuve Mårtensson, Reformkliniken

2017, December 24 - 23:24
Sussie
Sussie's picture
Offline
Last seen: 2 years 5 months ago
Silver
Joined: 2017-08-20 22:57

Förstår dig precis!! Jag kommer oxå från en familj där utseende anses oviktigt och mina föräldrar skulle falla döda ner om jag berättade om min bröstförstoring! Jag kommer aldrig att berätta för dem och jag har inte heller tänkt berätta för mina barn. Mest för att jag inte riktigt kan stå för det själv; jag vill att mina barn ska älska sig precis som de är, vill inte ens att det ska finnas i deras värld att man skulle operera sig! Så just nu fejkar jag ett ryggskott och hoppas att det värsta snabbt går över :-/
Lycka till! Det är din kropp, inte dina föräldrars!

Annons
Annons
Annons