Annons
42 posts / 0 new
Last post
#1 2011, March 16 - 17:51
MonaA
MonaA's picture
Offline
Last seen: 8 years 2 months ago
Silver
Joined: 2011-03-16 17:33

Beviljad bukplastik via landstinget =)

Då plastikkirurgiforumet stängts så hoppar även jag in hos er. Måste få dela med mig av min lycka och fortsätta få goda råd gällande bukplastik ju. Mina turer med familjeläkare har varit många och de har varat i ca 8 år. Med stöd och bra tips från forum i vintras tog jag tag i min mage på allvar, blev förbannad och sen har jag bara kört på. Här är lite historik;

101218: Har sedan många år tillbaka besvärats av mitt överskott av hud, bristningar som går en bit över naveln och uttänjda magmuskler som vägrar fungera som de ska. Jag har tränat i 10 år nu och de blir inte bättre. Jag ser fortfarande gravid ut och får nästan in fingrarna mellan musklerna i magen.
Har vid några tillfällen tagit upp frågan om hjälp via landsting att få bort allt och strama åt, men nekats vidare. De har bara resolut sagt att Västmanlads landsting INTE bekostar skönhetsop. Spelar ingen roll vilka besvär jag har så har jag fått nobben. Jag skulle få betala ur egen ficka minsann....
Samtidigt hör jag från olika håll av vänner att det visst går. Så nu har jag efter mycket möda fått överläkaren på famläk.mot. att skicka remiss till kirurgen i Västerås ( för att jag själv då ska få höra att jag inte har en chans)......men kriterierna har ju faktiskt ändrats under åren. Läkaren jag träffade i somras tyckte att jag fick skylla mig själv litegrann eftersom jag borde ha lindat om min stora mage när jag var gravid. Suck....

110110: Min remiss kom fram till kirurgen, men avslog direkt. Det fanns ingen mer motivering till avslaget mer än att jag inte var någon prio......I remissen som skickades stod att jag hade besvär av hängbuk med överskottshud och bukmuskulatur efter graviditeter. Inget mer egentligen. Tycker det är dåligt att kirurgen avslår remissen helt, utan att egentligen se mig och mina problem. Får man göra så? Jag kan ju tycka att de kan skicka tillbaka remissen med att den kanske är ofullständig, men jag fick nobben direkt utan att ens visa upp mig. Det är verkligen att se till patientens bästa. Vården är toppen!

110127: Skam den som ger sig. Jag blev sur, riktigt förbannad och skrev ett långt brev till kirurgen om mina frågor, om kriterier, om de ville ha bilder till remissen, mm. Dessutom blandade jag in ordet diskriminering. Fick till svar direkt att jag skulle kontaktas via telefon under veckan.

Jag avvaktade några dagar och skrev sedan ett låååååååångt mail till patientnämnden om hela historien sedan 10 år tillbaka o fram till nu.

Båda ringde mig i torsdags. Först kirurgen då som förklarade att min remiss inte hade innehållit någon info om mina besvär, och att jag BARA hade besvär för att jag varit gravid. Det var därför jag hade nekats.
Man måste tydligen ha varit jätteöverviktig för att få hjälp med sin hängbuk. Jag berättade då att husläk inte frågat något om mina besvär utan bara skrivit remissen för att jag skulle få nobben. Och att jag faktiskt en gång i tiden haft ett BMI över 30 men gått ner på egen hand under flera år.

Så efter en stunds prat i telefonen så var hon nöjd då hon fått svar på lite obligatoriska frågor ang mina besvär, och mitt nuvarande BMI. Däremot sa hon att Västerås lasarett INTE syr ihop bukmusklerna, vilket jag tycker är jättekonstigt. Det hör ju liksom ihop med bukplastik av hängbuk, eller?

Nu ska jag få en tid för att få träffa en riktig läkare i alla fall, så får vi se. Inom tre månader sa hon eftersom kön dit inte är så lång längre. OM jag får en op godkänd kanske man kan önska sig till en riktig klinik där de syr ihop magen ordentligt. Det är ett senare bekymmer.
Skönt att knäppa överläkaren hos min husläkare på näsan med att jag faktiskt har fått min remiss godkänd.
Visst tar kirurgen emot folk och genomför bukplastik i Västerås. BMI ska bara vara under 27 och så klart ha andra bekymmer med hänget. Någon egenremiss tar de inte emot.
Nu är jag lycklig och pustar ut en stund, men tycker synd om andra som kanske nekas av famläkarna där jag är listad.

Nästa bekymmer blir då träffen med kirurgen.
Ångest.

110215: Idag damp brevet från kirurgen ner i brevlådan. Har fått en tid hos en läkare vid namn Olafur Pétur Jakobsson. Någon med erfarenhet ang möte med honom gällande bukplastik?
Spelar kanske ingen roll egentligen vem man träffar i Västmanlands landsting gällande de här frågorna. Man blir nog nekad för nekandets skull tror jag.
Shit .. . . .snart dax för min egen konsultation i alla fall. 5 minuters hjärtklappning.

110315: Har nu varit upp och fått berätta och visa upp min mage. Han sa inte så mycket utan lät mig prata på. Kände lite på magmusklerna, och hänget, och avslutade med att jag skulle sättas på listan för op. Jag blev aldeles paff.
Jag är så lycklig och lättad
Han berättade att snittet läggs längst ner, att mina muskler skulle sys ihop och att han sydde snittet och inte använde
häftapparat. Så nu är det bara vänta och se. Trägen vinner till slut. Efter åtta år och många försök hos familjeläkare där de
vägrat skicka remiss. Å så måste man bli förbannad och tvinga sig till en sådan som dessutom skrivs så att jag ska bli nekad att ens få tid hos kirurgen. Oj oj....nu får jag pusta ut lite. Jobbigt bara att planera in tävlingsäsongen med hästen då jag kan få tid allt från nästa vecka till efter semestrarna.

Är 44-årig tvåbarnsmamma som gjort en stor bukplastik Art Clinic Uppsala 7/6 - 11.

Annons
2011, March 16 - 20:40
74a
74a's picture
Offline
Last seen: 11 years 4 months ago
Silver
Joined: 2010-09-25 11:41

Stort grattis!

25år 163cm 62kg 24/3-2011- Stor buk.op, fettsugning av flankerna och lyft+implantat(Mentors anatomiska 270cc lh mp) 23/1-2012- Korr, av nytt lyft på brösten, då dom hängt till sig lite väl mycket. Super nöjd hittills.

2011, March 16 - 21:47
helahelena (not verified)
helahelena's picture

hej, oj vad du har kämpat!!! Jag ska oxå opereras via landstinget (stockholm). För min del är det ett fult snitärr sedan 6 år tillbaka som orsakat ett häng på 4 cm och en riktigt ful mage. Stockholm har bmigräns 25 och i augusti när jag blev kallad till kirurgen (var hos husläkaren i maj) så vägde jag 0.7 kg för mycket haha. Så jag var tvungen att gå ner dom, och vara viktstabil 6 månader... Nu i förra veckan var det dax igen och jag fick mitt efterlängtade ja! Hoppas på operation inom 3 månader (vårdgarantin). Stort grattis till dej!

2011, March 17 - 08:48
ellionore
ellionore's picture
Offline
Last seen: 9 years 5 months ago
Silver
Joined: 2011-02-03 11:06

Stort grattis!

Jag känner igen mig väldigt i din berättelse.

Jag har fått nej efter nej från landstingent flera gånger sen 2006 för mina besvär inte ingår i kriterierna för op! Gick ner drygt 40 kg på 9 månader men hade turen att huden drog i hop sig ganska bra ändå! Har inte det hänget som krävs för att landstinget ska bekosta utan har mest psykiska besvär av min mage, men även besvär med tarmfunktionen pga av förstorad bukhåla eftersom musklerna har glidit isär för mycket!

 

Har gett upp hoppet på landstinget och bokat op på privat klinik i maj. Väntar på ett sista telfonsamtal från kirurgen på landstinget på tisdag fm men är helt säker på ytterligare ett avslag!

 

Desto bättre får jag bidrag ur en fond om jag får nej igen, 10 000, en liten del av tatalsumman, men bättre än inget!

 

Grattis igen! Och lycka till med allt! Av dom papper jag fått av landstinget gällande vårdgaranti å sånt så har västmanlandsläns landsting bara väntetid på mellan 3 och 9 veckor så vad jag förstår så kanske du kan få din op ganska fort!

29 år 2 barn, gick ner 40kg 2006. Har gjort en stor bukop på Reformedica klinik i Örebro 16 maj 2011. Jobbar nu med träning för att få det vad jag anser perfekta resultatet! SUPERNÖJD än så länge!

Annons
2011, March 17 - 18:19
MonaA
MonaA's picture
Offline
Last seen: 8 years 2 months ago
Silver
Joined: 2011-03-16 17:33

Tack så mycket. Vet att det finns såååååå många som kämpar om att få hjälp. Har märkt att landstingen verkligen är olika i sina bedömningar trots att det finns riktlinjer för hur de ska bedömma. Jag är otroligt lättad och glad. Hoppas nu bara att resten går lika bra också. Har lite annat att grubbla över nu när det äntligen blir av liksom. Har intalat mig att jag skulle bli nekad,  för det blir man ju i Västmanland har jag hört. Men nu snart är det dags.  Ju förr desto bättre =)

 

Lycka till alla ni andra som kämpar på med att få rätt till hjälp. Plötsligt händer det !

Är 44-årig tvåbarnsmamma som gjort en stor bukplastik Art Clinic Uppsala 7/6 - 11.

2011, March 17 - 18:27
visualisera (not verified)
helahelena's picture

Grattis! Va härligt att allt äntligen går vägen!!

Hur känns det nu då? Har det sjunkit in att du faktiskt ska få operationen?

2011, March 17 - 19:52
mammatill3
mammatill3's picture
Offline
Last seen: 9 years 8 months ago
Silver
Joined: 2010-04-17 08:50

Åh vad härligt att äntligen fått ett ja! GRATTIS!!!!

Tomten kom i sällskap med storken! - Vi har fått ett litet barnbarn

Annons
2011, March 18 - 10:40
White Chocolate
White Chocolate's picture
Offline
Last seen: 3 years 3 months ago
Silver
Joined: 2010-04-20 19:35

Men jag tycker personligen att man ska bekosta sådant själv. (Min kommentar, låt mig stå för det.) Lite tråkigt att vi skattebetalare ska bekosta detta..

Operationer:
Bröstförstoring 7/10-10, 395cc Geléhallon anatomiska, Improva (Magnus Hober), från 75B till 75E.
Fettsugning 10/1-11, ridbyxlår, Akademikliniken (Riikka Veltheim), 1.2 liter fett sögs bort

2011, March 18 - 12:02
Annis (not verified)
helahelena's picture

åh grattis!

2011, March 18 - 12:06
Maggan87 (not verified)
helahelena's picture

grattis!

Annons
2011, March 18 - 18:42
MonaA
MonaA's picture
Offline
Last seen: 8 years 2 months ago
Silver
Joined: 2011-03-16 17:33

Jag har faktiskt inte riktigt fattat det, att jag också ska få rekonstruera min mage menar jag. Den är som sagt defekt sedan mina två graviditeter med enorma magar. Jag vet vilket lidande det är när magmusklerna sitter vid sidan av buken och tarmarna är på väg ut emellan......men när familjeläkare nekar en till hjälp och talar om att sådana skönhetsoperationer inte bekostas av landstinget blir jag sur.

Skulle kunna betala själv om det gällde något för bara utseendet, men att man måste ta ur egen plånbok för att sy ihop och laga muskler förstår jag inte riktigt. Då ska alla med brutna sneda näsor betala själva. Att mina skattepengar går till sjukvård/polisingripande för att folk gör dumma saker på fyllan ogillar jag. Då tycker jag att folk ska få betala för sin vård själva och få en faktura efter en sextimmars vila i fyllecell.

Jag gör inte det här för att bli snygg liksom. Alla bristningar med en halvmeter för mycket skinn fick jag med på köpet. Att bli mamma har sina baksidor, och jag förstår de som inte riktigt sitter i samma sits, men nu är iallafall jag glad och ser fram emot att kunna träna fram rutor på magen igen.  Kanske till nästa sommar cool

Är 44-årig tvåbarnsmamma som gjort en stor bukplastik Art Clinic Uppsala 7/6 - 11.

Annons
Annons
Annons