Annons
10 posts / 0 new
Last post
#1 2011, December 13 - 11:02
hoppehare
hoppehare's picture
Offline
Last seen: 11 years 8 months ago
Silver
Joined: 2011-12-12 13:54

Navelfunderingar

Alltså, på morgonen kändes det ont. Inte direkt i såren utan mer under huden. Antar att det är magmuskulaturens hopsyning som spökar och bildar lite likt blåmärkeskänsla för mig. Men jag vet inte säkert.

Däremot skulle vi lyfta och byta i naveln idag. Det var åtminstone planen. Problemet uppstod då vi skulle lyfta upp kompressen. Den satt fast, stenhårt, i blod och annat gock från operationen. Dock gick det att få lös till slut men då kom nästa överraskning: det var igenproppat med kompress i naveln och satt fast med tejp. Det var inte direkt något jag ville börja peta loss så jag lät det vara.. Var det dumt? Kan det bli något galet eller är det som jag känner själv; att OM det hade varit något galet så skulle jag väl ha ont av det?

 

Jag fick inga direkta råd om naveln annat än att jag skulle plocka stygnen efter 10 dagar. Och det för mig innebär fredag. Så med andra ord borde det väl bara vara att lämna det som det är fram till dess och inte peta i onödan?

Hur har ni gjort när ni plockat stygn från naveln? Har de blött ner kompressen som är inuti för att få lös den eller har de bara slitit? Det känns lite som att de ser ner på mig på vårdcentralen för att jag gjort en plastik, så jag är lite rädd för att de ska behandla mig illa pga det.. :(

 

Lite sådär att man inte ska göra såna här saker utan låta naturen ha sin gång.. får den känslan av dem. Tyvärr.

28 år, 2 barn, längd 163 cm, vikt ca. 50 kg.
Full bukplastik 6/12 2011 via landstinget.
Önskar mig: ett bröstlyft och bröstförstoring.

Annons
2011, December 13 - 11:22
ellionore
ellionore's picture
Offline
Last seen: 9 years 5 months ago
Silver
Joined: 2011-02-03 11:06

Låt du kompressen sitta tills på fredag. Jag hade dock ingen kompress i navlen innan stygnen togs utan bara en på navlen, alltså på magen som täckte navlen, du fattar va?? :-o

 

Ska du ta stygnen på vc? Inte på kliniken alltså?

Jag var till vc flera vändor efter min bukplatik och fick inget negativt bemötande alls utan snarare tvärtom, dom flesta var nyfikna och ville se resultat, veta vad det kosta, och berättat hur mycket dom hade velat gjort en bukplastik men aldrig vågat eller inte haft råd.

 

Däremot sa dom till mig från början att dom helst inte vill lägga om efter  op som skett inom den privata vården, men då gjorde jag klart för dom att dom inte har någon som hellst rätt att neka en patient vård oavsett vart den har opat sig eller vilket landsting den hör till. (jag hade tagit reda på fakta innan) Min bästa väninna jobbar på vc där jag bor och hon förklarade att dom tydligen måste säga så för att patienten då ev väljer att gå tillbaka tilll den privata kliniken och då inte innebär några kostnader för landstinget.

 

Jag skulle nog ha blött upp kompressen hemma och plockat bort den innan jag åkte till vc för att plocka stygnen och satt en kompress bara över navlen.

 

Det är inte alltid det gör ont om något är galet, dessutom får dom flesta ingen känsel i och runt naveln på ganska lång tid efter op. Men du ska veta att naveln är tydligen det mest svårläkta stället som gärna vätskar och har sig ganska länge utan att det betyder att det är en infektion eller annan komplikation. Det tar bara lite längre tid för naveln helt enkelt. Däremot ska du vara uppmärksam på om du blir röd, svullen, varm eller luktar pyton, då bör du söka vård för att ta en bakterie odling och ev få pennicillin.

 

Men som sagt, det är säkert ingen fara, naveln beter sig bara lite annorlunda mot resten av op området.

 

 

Hoppas du får en bättre känsla när du kommer ner till vc nästa gång! Lycka till med läkning och allt annat nu!

29 år 2 barn, gick ner 40kg 2006. Har gjort en stor bukop på Reformedica klinik i Örebro 16 maj 2011. Jobbar nu med träning för att få det vad jag anser perfekta resultatet! SUPERNÖJD än så länge!

2011, December 13 - 11:24
ellionore
ellionore's picture
Offline
Last seen: 9 years 5 months ago
Silver
Joined: 2011-02-03 11:06

Förresten, det som gör ont under huden är säkert nervtrådarna som letar sig tillbaka till varandra, jag hade oxå lite den blåmärkeskänslan du beskriver och fick förklarat för mig att det är nervtrådarna...

29 år 2 barn, gick ner 40kg 2006. Har gjort en stor bukop på Reformedica klinik i Örebro 16 maj 2011. Jobbar nu med träning för att få det vad jag anser perfekta resultatet! SUPERNÖJD än så länge!

2011, December 13 - 11:27
LWR
LWR's picture
Offline
Last seen: 11 years 7 months ago
Silver
Joined: 2011-08-25 11:00

Grattis till din nya mage

Ang naveln så hade jag en kompress över naveln som de tog bort vid första återbesöktet på kliniken en vecka efter operation. Jag hade inge styngs som skulle tas bort utan de skulle kroppen själv ta hand om.

Stor bukoperation 12/9 Strandkliniken

Annons
2011, December 13 - 11:42
maxi
maxi's picture
Offline
Last seen: 8 years 10 months ago
Silver
Joined: 2011-08-24 20:09

Hej
Jag hade en bit jelonet, alltså salvkompress instoppad i naveln i början. Den rörde jag aldrig utan när det var dags att ta bort den gjordes det på återbesök efter ett par veckor. Då hade altt läkt o stygnen togs bort o även tussen i naveln. Salvkompressen kan ju inte fastna så det var inget som kändes nåt.

Trebarnsmamma 40++ med ett kejsarsnitt och en riktigt ful mage efter viktnedgång.
Nu är det dags att göra något åt den och imorgon börjar resan......

2011, December 13 - 12:16
hoppehare
hoppehare's picture
Offline
Last seen: 11 years 8 months ago
Silver
Joined: 2011-12-12 13:54

Ellionore:  Nu hade jag såklart skrivit ett superlångt inlägg som POFF försvann då jag råkade komma åt den dumma touchpaden på datorn. Suck! Så här kommer ett något förkortat svar istället...

 

Min operation gjordes på Kalix Sjukhus, dvs i landstingets regi.. Jag har inget återbesök inbokat utan ska bara ta stygnen på vårdcentralen.. Säga vad man vill om det.. :)

Jag tror jag gör som du skriver, blöter upp kompressen hemma på fredag innan jag ska ta stygnen och bara sätter över en vanlig kompress sen. Bad mannen lukta där vid naveln och hans kommentar var "det luktar friskt", bra tecken tror jag :)

Tycker det är så sjukt jobbigt det här med att det kan bli en infektion lite när som helst, och det du skriver om att naveln kan vara svårläkt är ju nu när jag tänker efter rätt självklart, det är ju rätt trångt och jäkligt där så... Önskar det fanns nån sån där "efter så här lång tid behöver du inte oroa dig över komplikationer" men nån sån garanti finns ju såklart inte. Sånt gillar jag inte alls :( Jag är väl en sån person som tycker om att kunna rikta mig mot ett "datum", lite sådär att nu kan jag slappna av för nu kan det inte bli fel.. Men inte det inte.. Suck!

Håller tummarna för min navel iallafall :)

Åhhh kanonbra att du skriver att det kan vara nervtrådarna som spökar som gör att det gör ondare/konstigare känsla i magen nu.. för de borde väl börja nu när det hunnit gå en vecka.. det stramar rätt bra i magen nu också, dvs känns mer än det gjort sedan operationsdagen, förmodligen är väl det också en del av läkningsprocessen, men jag ska prata med sjukhuset nu vid ett tänkte jag, och höra med de vad de tror/tänker/tycker.. :) Det borde finnas en "så här kommer det kännas dag efter dag" så att man hade något att vända sig till där svar på alla möjliga funderingar och nya "känningar" fanns :)

Tack för svaren, superbra!! :)

 

LWR: TACK :D Gissa om det är en lycklig människa som ligger i ryggläge i soffan! :D Äntligen liksom :D

På mig har de stoppat inre stygn som löser sig själva överallt förutom just naveln. Naveln har små fina svarta trådar som sitter runt i en ring runt den.. och de små ska de ta på fredag (nervös som f-n är jag över att det ska göra ont.. alltid denna oro). ;)

 

Maxi: Åhååå, det var ju riktigt smart. Jag hoppas verkligen det är en sån som sitter där inuti, vore ju kanon för då borde det inte fastnat så fasligt.. precis som du skriver.

Vet du förresten om det går att köpa salvkompresser på apoteket??

 

Jo och nu när jag minns... Är det någon som vet var och hur man kan köpa steri strips??? Alltså suturtejp av det lite kraftigare slaget än micropore papperstejp??

 

TACK tusen tusen tack för alla svar.. Jag är minsann en nervös och orolig människa märker jag såhär i efterhand.. Sen är det som att jag får för mig att jag ska skämmas för att jag opat mig, trots att jag gjort det för att äntligen äntligen kunna vara mamma med mina barn.. kunna bada på sommaren och känna mig tillfreds med mig själv på ett helt annat sätt. Att kunna visa min mage utan att må skit, att kunna se mig själv.. Det är märkligt vad mycekt känslor en människa kan ha ;) Men lycklig, OOOOO JA!!!! :D

28 år, 2 barn, längd 163 cm, vikt ca. 50 kg.
Full bukplastik 6/12 2011 via landstinget.
Önskar mig: ett bröstlyft och bröstförstoring.

2011, December 15 - 11:44
carro66 (not verified)
carro66's picture

Jag skulle inte ha rört det innan för att inte riskera ngt. man ska röra så lite som möjligt för att undivka infketioner. Jag hade kompress över min med ett nät under som fasnat lite men det tog de bort. Inga problem med naveln o stygnen kändes inte. så oroa dig inte.Jag behövde inte fortsätta tejpa min heller som en del andra verkar fått göra. Min navel ligger ganska ytligt numera men den syns ialla fall mot tidigare ;-)för mig har de bara sytt runt naveln så jag vet ej varför denska vara mer svårläkt men det kanske beror på om de ligger djupare?

Min hud under navlen gör fortfarande ont efter 9v så det är väl ngt man får räkan med, de drog ju i den en hel del för min del då jag inte hade så mycket lös hud.

Annons
2011, December 15 - 12:42
hoppehare
hoppehare's picture
Offline
Last seen: 11 years 8 months ago
Silver
Joined: 2011-12-12 13:54

Jag tror du har rätt carro66. Ju mer man rör desto mer riskerar man väl att irritera något. Men shit vad jag vill röra hela tiden.. det stramar och drar, sliter och kliar.. för att inte tala om den blåmärkeskänsla jag har upptill, ovanför naveln, det känns som en blandning mellan blåmärke och träningsvärk. Jag har så svårt att vara still också så självklart blir det svullet.. Men herrejösses vad det är värt det ;)

 

Håller tummar och tår imorgon när de ska plocka navelstygnen, jag hoppas hoppas hoppas att allt är ok och att det ser bra ut.

Med andra ord får jag nog kanske räkna med att det gör lite ont en tid extra, fast det är smällar jag kan ta tror jag ;)

Tack så hemskt mycket för svaret! Kanon!!  

 

 

 

 

28 år, 2 barn, längd 163 cm, vikt ca. 50 kg.
Full bukplastik 6/12 2011 via landstinget.
Önskar mig: ett bröstlyft och bröstförstoring.

2011, December 15 - 17:59
ellionore
ellionore's picture
Offline
Last seen: 9 years 5 months ago
Silver
Joined: 2011-02-03 11:06

Jag hade stygn precis som dig, invändiga och själva snittet äter upp sig själva, några har jag dock fått plocka ändå då kroppen stötte ut dom och svarta trådar runt naveln som plockades efter 10 dagar.

Att din man sa att det luktade friskt är ett väldigt bra tecken, du känner själv om det luktar illa annars, beh. alltså inte sätta näsan nära för att känna...

Om du är noga med framförallt handhygien och övrig hygien behöver du inte vara särskillt orolig för infektioner men glöm inte att tvätta gördeln så varmt som möjligt, utan sköljmedel och byt sängkläder och om du använder pyamas/nattlinne ofta.

 

Det är ingen garanti för att slippa infektion (jag åkte själv på en trots att jag var noga) men det minska risken betydligt. dessutom är det betydligt fler som klarar sig utan komplikationer än oss som får någon.

 

Att röra så lite som möjligt för att undvika infektion stämmer väl rätt bra, men rör man för sällan kan det va så att det ligger en liten bakterie där som gror och får en bra grund och utvecklar en kraftig infektion som kanske skulle kunnat undvikas om man tagit bort förbandet och gjort rent?! Man ska alltså röra lagom, men vad är lagom, vissa sår ska läggas om varje dag andra någon gång i veckan, gör de som känns bäst för dig, och tänk på att dina egna bakterier är inte lika farliga som någon annans, försök i största möjliga mån byta omslagen själv och håll andras fingrar borta med andra ord! Och HANDSPRIT HANDSPRIT HANDSPRIT, låt det bli en riktigt go vän!

 

Lycka till med allt!

 

 

Du kommer säkert läka fint och bli super snygg!

29 år 2 barn, gick ner 40kg 2006. Har gjort en stor bukop på Reformedica klinik i Örebro 16 maj 2011. Jobbar nu med träning för att få det vad jag anser perfekta resultatet! SUPERNÖJD än så länge!

2011, December 15 - 18:16
hoppehare
hoppehare's picture
Offline
Last seen: 11 years 8 months ago
Silver
Joined: 2011-12-12 13:54

Ellionore: Oj, visste faktiskt inte att kroppen kunde göra så. Fast den tycks kunna göra nästan vad som helst :)

Vilken lättnad att höra att man känner det såpass att det faktiskt luktar även om man inte sätter näsan dit. Försöker verkligen vara så noga jag bara kan med allt. Har dock haft kompresser på nu hela tiden också vilka jag förmodligen kommer ta bort från och med imorgon då stygnen är tagna, beroende på hur det ser ut vill säga. Lite oroande att ta de på vc dock, de tycks inte ha koll på något alls. Skittrist!

 

Hag håller mina tummar och tår att allt ska gå vägen och att jag ska slippa infektioner och allt, men det känns som man inte kan vara nog säker.. tycker jag har svullnat så mycket nu också så det oroar såklart. Tror och hoppas att det har att göra med att jag rör mig såpass mycket nu iaf. Men vi får se vad de säger, sånt lär de väl iaf kunna.. hoppas jag ;)

Handspriten är min allra allra bästa vän. Utan den vore jag vilse :P haha

 

Tack så mycket för svaret och infon. Det är alltid lika skönt att få veta från någon annan som gjort samma sak!

Kram

28 år, 2 barn, längd 163 cm, vikt ca. 50 kg.
Full bukplastik 6/12 2011 via landstinget.
Önskar mig: ett bröstlyft och bröstförstoring.

Annons
Annons
Annons
Annons