Annons
22 posts / 0 new
Last post
#1 2012, October 18 - 15:53
Lady
Lady's picture
Offline
Last seen: 10 years 3 weeks ago
Silver
Joined: 2012-10-18 15:14

Operation om 1 vecka! Nervös!!

Äntligen! Nu snart är det dags för min bröstförminskning.
Jag har kämpat och gått ner närmare 20kg och har fått operationen godkänd av landstinget.
Jag är så nervös! Har ångest dagligen och får en klump i magen så fort jag tänker på operationen. Tänk om jag inte blir nöjd? Komplikationer? Smärta? Läkning?

Vad tycker ni jag ska tänka på? Både innan och efter operationen. Har läst lite här på forumet och har fått bra tips.
Vad lång tid tog det för er innan ni var tillbaka i arbete igen? Samt kunde göra vanliga vardagssysslor?
Hur upplevde ni smärtan efteråt? Hanterbar/outhärdlig?
Hur nöjda är ni med ert resultat?
Svårt att byta tejp?
Hur snabbt kan man börja motionera efteråt? Går dagligen 1h powerwalk nu, och vet att det kommer krypa i hela kroppen om jag inte får röra på mig!
Var det svårt att bara sova på rygg? Jag sover mest på mage/sida just nu så det kommer bli några tuffa nätter i början.

Fler frågor kommer säkert dyka upp!
Tacksam om någon vill svara på detta och lugna mina oroliga nerver. ;)

27 år, 160cm, 64kg
Strl före: 75J
Strl efter: hoppas på D-kupa
Konsultation i juni på Sahlgrenska.
Operation 24/10 på Sahlgrenska, kirurg Richard Arén.

Annons
2012, October 18 - 16:13
Tjej84
Tjej84's picture
Offline
Last seen: 7 years 8 months ago
Brons
Joined: 2012-10-18 14:55
Hej!
 
Liter nervös ska man vara men ja kände mig rätt lugn.. man leds ju in i op salen och sen sover du gott och vaknar klar... ja hade en trevlig rumskamrat så dygnet på sjukhus var super. Smärta.. ja det gör ont, och känns obehagligt i kroppen.. ja hade svårt att ta mig ur sängen och sätta mig upp i drygt en vecka sen avtog det fort.. du kommer ej va sugen och röra på dig v1 sen känner man ju in kroppen och man vill ju ej riskera något så att ej frå gå tror ja du kommer lägga åt sidan :) ja är själv träningsnarko och tränar ca 6-8 h per vecka och dte har gått bra.. ja är inne på v3 nu :) kroppen har förtjänat vila efter all träning :)
 
Klä dig ledigt.. ja hade mjukisbyxor och en tröja som man slapp dra över huvudet.. tänk att allt som att böja sig ned.. knyta skor.. klä på sig är jobbigt.. så tänk praktiskt.. du bor ju i morgonrock när du är där.. så tandborste.. nått å läsa kanske :) mobilladare och sånt praktiskt...
 
När det gäller risker... vill man göra det så gör det! Ingen ide och oroa sig över faror i onödan.. sköter man sig efter va läkaren säger så minskar ju riskerna för komplikationer...
 
Ja har sovit på rygg ända tills nu, dvs 18 dgr.. i början så vill du ej ligga på sidan.. men ju bättre du blir desto mer säger kroppen att ligga på sidan, men för mig så gör det lite ont så ja sover på rygg, ja tror din kropp kommer säga till dig...
 
Ja bytte tejp efter en vecka och hade super ångest.. ja är en kaxig tjej som sett massa hemskheter som blod mm,, MEN när de kommer till en själv så är dte svårare haha... men det var jobbigt och ja blev yr, men sen när det var gjort så kändes det som ja överdrivit i mitt huvud.. så gör det en gång.. sen blir det mycket lättare :)
 
Ja är väldigt nöjd.. känseln är dock ej som vanligt i bröstvårtorna och nedåt.. men hoppas det blir bättre :)
 
 
 
Lycka till och DET kommer säkert gå super!!! :)
2012, October 18 - 16:42
Jesson
Jesson's picture
Offline
Last seen: 11 years 6 months ago
Silver
Joined: 2011-09-11 11:53
Stort grattis till viktnedgången laugh
 
Att vara nervös inför operationen är helt förståligt, jag gick mer i ett vakum och fattade inte riktigt att jag äntligen skulle opas.
Du har säkert funderat i många år på din op, visst du kan drabbas av någon komplikation men de flesta är inte allvarliga.
 
De första tiden sov jag i soffan med kuddar, hade inga problem att ta mig därifrån det var mer bara att jag skiftade armstöd och gick inte därifrån förutom toa.
Jag var hemma själv dagen efter op, klarade det okey. Förutom att jag inte kunde bubbla vatten, så jag fick dricka kranvatten.
Har du någon som är hemma hos dig?
Anners så förbered med mat som du kan micra, tallrikar, glas mm sätts fram så att du inte behöver sträcka dig efter det.
 
Som Tjej84 sa om kläderna ta praktiska kläder där du inte behöver ta över huvud och böja dig för att knyta skor.
 
Vad jobbar du med? Jag var väldigt trött de 3 första veckorna, men jag pluggade då så det var okey.
Dammsög veckan efter, men inga tunga lyft.
Jag hade ingen större smärta tog alvedon
Tejp byte följ instruktioner från läkaren
Motion det är bra att du kan röra dig, men lyssna på din kropp.
 
Vad har du fått för instruktioner om dusch?
Jag behövde bara dusch på morgonen på kliniken och behövde inte tvätta håret med descutan eller hibiscrub.
 
 
 

36 år, 162 cm,
Bröstförminskning
Från F till B&C

Konsultation
Citadellkliniken Peter Cosmo 20110908

Operation 20 december

Ny Konsultation
Citadellkliniken Peter Cosmo 20121004

Operation November 2012

2012, October 18 - 17:10
Liten vs Stor
Liten vs Stor's picture
Offline
Last seen: 9 years 11 months ago
Silver
Joined: 2012-05-08 18:48
oj va olika vi haft, trots komplikationer så har jag inte haft samma problem som er tidigare. Jag hade inga problem alls med smärtan så länge jag tog min smärtlindring. Jag åt mina morfin tabletter från op på fredag morgon till söndagkväll då fick det räcka och sedan körde jag 1 g alvedon tre gånger om dagen. Jag hade inga prolem med att komma upp ur sängen eller klä mig...  Jag hade en tröja som jag drog över huvudet....Jag var dock väldigt trött i början. Redan dagen efter klädde jag mig med mina egna kläder på morgonen och gick ut och åt frukost. Hemma så var det lika, jag vilade på dagen för att kunna  hämta barnen och laga middag till den på em....
 
När det gäller träning så är det inga fysiska aktiviteter på 4 veckor.
 
Har du otur och får en komplikation som mig så är det ännu längre när det gäller överkroppen. Jag opades för 4 veckor sedan och kommer inte få träna överkropp eller jogga på minst en månad till... suger men vad ska jag göra...
 
Första dagarna tog jag det väldigt lugnt sov mkt, men tror att det mkt beror på morfinet. Jag var ute och gick lite redan på lördag em tror jag det var. Från måndagen så fixade jag hemma med kort i album och ett par maskiner tvätt om dagen.....
 
 
 
 

Ålder: 35
Längd: 180 cm
Vikt: 78 kg
Bhstorlek: 70G eller 75F
Besök hos husläkaren om remiss 2/5 -12
Bedömning om bröstförminskning Ssk solna den 25/5-12
KOnsultation hos kirurg på st: göran 17/7- 12
Operation på st: Göran 21/9-12

Annons
2012, October 18 - 17:27
thepalma
thepalma's picture
Offline
Last seen: 10 years 3 weeks ago
Silver
Joined: 2012-06-07 13:58
Spännande! Och grattis! :) 
 
Jag själv gör min operation på TISDAG! Gahh kan knappt fatta att det snart är dags. Vi får uppdatera varandra med hur det går :) 

170 cm lång, 72 kg, 25 år
0 barn
Gjorde en bröstförminskning via landstinget 2012
75H innan operation
75D/E efter operation.

Skickade en egemremiss till Sahlgrenska i slutet på februari 2012
Konsultation 23/5 - 12
Operation 23/10 - 12 av Pete

2012, October 18 - 18:32
Tjej84
Tjej84's picture
Offline
Last seen: 7 years 8 months ago
Brons
Joined: 2012-10-18 14:55
oj jag såg trodde du skulle göra en förstoring, ok men ja tror det blir ungefär samma svar ändå :)
2012, October 18 - 21:14
Jennaa
Jennaa's picture
Offline
Last seen: 9 years 8 months ago
Silver
Joined: 2012-05-03 13:07
(Har inte läst de andra kommentarerna, så det blir kanske lite repetitioner!)
 
Stort grattis till dig!! Jag blir så himla glad när jag läser om andra som äntligen fått sina operationer, jag var själv överlycklig när jag blev godkänd av landstinget!!
 
Jag har också rädd för resultatet och hade samma tankar, tänk om jag inte blir nöjd, om de blir för små, fula, fula ärr, infektioner och så vidare och så vidare. Och visst, det kan ju hända, men det helt normalt att vara orolig, det visar bara att du är människa! Hade du inte varit det minsta orolig eller inte brytt dig, DÅ hade något varit på tok!
 
Jag var redan sjukskriven på grund av psykiska problem, så jag hade inga problem med arbete och så. När jag var färdigläkt, efter 6 veckor, började jag arbetsträna, och det har gått jättebra! Vardagssysslor behövde jag inte heller oroa mig för, eftersom jag bor hemma hos min mamma och styvpappa, och det var tur, för jag blev så dålig efter narkosen så jag var sängliggande i två veckor.
 
Smärtan var långt mycket bättre än förväntat. Jag hade aldrig direkt ont, däremot kunde det värka och strama och kännas obehagligt. Jag åt smärtstillande, Pamol, så länge jag kände att det var nödvändigt, jag provade några gånger att sänka dosen och så, jag lyssnade på min kropp och kändes det det minsta dåligt så tog jag en tablett helt enkelt. Det fick ta den tid det ville liksom!
 
Än så länge är jag SUPERNÖJD med resultatet! Det har bara gått 4 månader, och slutresultatet syns inte förrän efter ett år, men jag är helnöjd hittills. I början tyckte jag de var lite för stora (min största rädsla innan operationen var att de skulle bli för små!), men samtidigt såg jag ju att de inte kunde varit mindre, det hade inte passat bra till min kropp. Svullnaden har lagt sig lite mer och de har ändrats så nu tycker jag inte det längre!
 
Att byta tejp är ganska enkelt, man kommer snabbt in i det! På min blogg har jag skrivit en liten guide (forstorabrost.blogg.se) som kanske kan hjälpa dig!
 
Jag mådde jättedåligt efter operationen och blev som sagt sängliggandes i två veckor, men jag var uppe på korta promenader i huset och på altanen för att få luft och få igång cirkulationen. Du kan gå när du känner att du är redo, börja med korta promenader och känn dig fram, känns något fel så avbryt. Jag fick rekommendation att inte dammsuga, höja armarna över huvudet, lyfta tungt eller gympa på 6 veckor.
 
Jag ÄLSKADE att sova på mage innan operationen, så de första nätterna var tuffa. Jag bullade upp med kuddar och täcken så jag halvsatt och hade kuddar under armarna för att inte riskera att råka rulla över. Fick rekommendation att ligga på rygg i 2 veckor. Nyligen provade jag att sova på mage, och det var ingen hit längre. Man vänjer sig himla snabbt. Nu tycker jag om att ligga på rygg och sidan!
 
Tänk på att inte dieta före eller efter operationen, du och din kropp behöver all näring, det är viktigt!
 
Har du fler frågor så bara fråga på, du får gärna pma mig också om du vill!
 

Blogg: forstorabrost.blogg.se

Ålder: 21
Längd: 164 cm
Vikt: 63 kg
Bhstorlek innan operation: 30H (ungefär 65K)
Bhstorlek efter operation: Allt från 70D till 65F

Bröstförminskning:
Vårdcentralen: 2/4-12
Konsultation med sköterska: 25/4-12
Möte

Annons
2012, October 18 - 22:37
Lady
Lady's picture
Offline
Last seen: 10 years 3 weeks ago
Silver
Joined: 2012-10-18 15:14

Tusen tack för era svar! Det lugnar mig... en del ;)
Och tänk att alla upplever det hela olika! Men ingen människa är den andra lik så det är väl kanske inte så konstigt!

Jag kommer mesta dels var ensam hemma efteråt. Men har anhöriga som kommer ställa upp om jag ber om hjälp. Så det bästa är nog att bunkra upp med lite matlådor och sånt. Samt storstäda innan så jag slipper bry mig om alla dammtussar som ligger och skriker efter mig. ;)

Jobbar inom vården så det kan förekomma en del lyft och tungt arbete. Så jag får väl ta det som det kommer helt enkelt och se när jag är redo att börja jobba igen. Samma sak med motion. Man märker väl kanske när man orkar och kan. Får se vad de ger för "eftervårds råd".

Då kör jag på mjukisar och huvtröja. Löst och ledigt.

Jag har fått instruktioner om att duscha 2 ggr kvällen innan, hela kroppen samt håret med descutan/hibiscrub. Samma visa på morgonen innan jag åker dit. Sova i nybäddad säng samt rena kläder. Ingen deo eller hudlotion.

Usch, har ju sån ångest över detta. Jag tror alltid det värsta, tyvärr. Måste lära mig att tänka positivt! Tack än en gång för er stöttning. Känner att jag behöver det. :)

27 år, 160cm, 64kg
Strl före: 75J
Strl efter: hoppas på D-kupa
Konsultation i juni på Sahlgrenska.
Operation 24/10 på Sahlgrenska, kirurg Richard Arén.

2012, October 19 - 14:22
ljusvitt
ljusvitt's picture
Offline
Last seen: 1 year 2 months ago
Silver
Joined: 2012-04-23 16:37
Vad kul för dig, det kommer säkert gå jättebra! 
 
Jag ska också opereras på Sahlgrenska, vilken läkare ska göra på dig? När fick du veta op-datum? Jag blev godkänd för några veckor sedan och har meddelat att jag vill opereras men har inte hört något mer sedan dess trots att jag sa att jag hade frågor till läkaren :/

Ålder: 20 år, Längd: 168cm, Vikt: 54kg
Intresserad av: Bröstförminskning
Innan: 65g-i (Change)
Nu: 70d/65e
Op: 21 februari 2013, Carlanderska (finansierat av landstinget)

2012, October 19 - 14:37
Jennaa
Jennaa's picture
Offline
Last seen: 9 years 8 months ago
Silver
Joined: 2012-05-03 13:07
Tänk på att använda rena handdukar och kläder efter varje Descutandusch! :) Och inget balsam eller någonting annat i håret efteråt!
Det kommer gå superbra! Det är fullt normalt att vara nervös! Kanske är det "bra" att du tror det värsta, för då är du beredd. Menar såklart inte att du ska gå runt och tänka att det kommer gå dåligt, utan mer var beredd på att det kan hända, men både hoppas och vänta dig det bästa!

Blogg: forstorabrost.blogg.se

Ålder: 21
Längd: 164 cm
Vikt: 63 kg
Bhstorlek innan operation: 30H (ungefär 65K)
Bhstorlek efter operation: Allt från 70D till 65F

Bröstförminskning:
Vårdcentralen: 2/4-12
Konsultation med sköterska: 25/4-12
Möte

Annons
2012, October 19 - 19:50
Lady
Lady's picture
Offline
Last seen: 10 years 3 weeks ago
Silver
Joined: 2012-10-18 15:14

ljusvitt: jag fick först ett brev på posten där jag fick en tid för konsultation. (Juni tror jag att det var) Då träffade jag dr Richard Arén för att se om jag "var godkänd", om jag skulle få operationen gratis via landstinget. Samt info om ingreppet. Då sa läkaren att det är ganska lång väntetid och att jag kunde få vänta allt från 3 mån upp till ett år! Men bara efter någon månad fick jag brev om tid för inskrivnings möte (i sept) samt operation (nu i oktober) Om inget oförutsett händer så är det Richard Arén som ska operera mig.

Någon som har info om just Richard Arén? Har googlat och försökt hitta info, men kanske nån här inne vet nått?

Jennaa: Ja precis. Rena handdukar å rena kläder. Samt inget balsam. Tack för påminnelsen! :) Men ska jag bara använda mig av descutan/hibiscrub? Alltså inte duscha av mig innan med tvål/schampo/balsam? Tänker på den första duschen av 3. För de andra 2 ggr antar jag att jag bara ska använda mig av descutan.
Exakt min tanke. Tänk det värsta, då blir man bara positivt överraskad! ;) haha

27 år, 160cm, 64kg
Strl före: 75J
Strl efter: hoppas på D-kupa
Konsultation i juni på Sahlgrenska.
Operation 24/10 på Sahlgrenska, kirurg Richard Arén.

Annons
Annons
Annons