Annons

Bukplastik - full - stor Aug 2022 - Art Clinic - Uppsala Rojda Gumuscu - Anira

Anira's picture
Anira

Stor bukplastik samt fettsugning "änglavingar" 22/8-2022 Dr Rojda Gumuscu

Läkare Terapeut: 
OP-datum: 
Monday, 22 August, 2022

20 aug 2022 2 dagar preop
Operationsdagen närmar sig och nerverna har börjat spöka. Eftersom det har varit värdefullt att läsa andras operationsberättelser tänkte jag att de som vill ska få följa mig från och med nu.
På måndag ska jag göra en stor bukplastik samt fettsugning av det som min doktor kallar "änglavingarna". Ett vackert namn för kullarna runt behåbanden...
Idag har jag tvättat de kläder jag tänker ta på mig efter duschen på måndag morgon i 70 grader (återstår att se om blusen klarat det eldprovet..) och påsen jag tänker frakta dem i, i 95 grader. Ska banne mig inte ta med mig fler bakterier än nödvändigt! Kom också på att jag behöver en duschborste för ryggen, eftersom jag ska sova över på hotell kvällen innan i ensamt majestät och hotellservicen knappast innefattar ryggtvätt, så det fick bli en utflykt till affären.
Min man fick ta "före" bilder på mig idag och det var en bra ide! Har börjat känna mig lite tveksam till det kloka i mitt beslut att genomgå kommande operation men efter en närmare till på dagens bilder minns jag plötsligt varför ;)

21 augusti 2022 1 dag preop
Ligger på sängen i hotellrummet och bävar.. Samma surrealistiska känsla som när jag insåg att det var dags att åka till förlossningen. Snart dags för första Descutanduschen, ska bara invänta och se om den nervösa magen behöver avreagera sig först .. ;)

22 aug 2022 Operationsdagen
Anlände kliniken kvart i sju imorse, en kvart för tidigt.
Fick komma in på en gång, möttes av mycket trevliga undersköterskor/sköterskor. Av med kläderna, på med morgonrocken och invägning. Har visst en liten glädjevåg hemma .. Fick raka venusberget och få en infart. I handen, inte venusberget.. ;) , sedan tillbaka till sängen.Får Alvedon, Arcoxia, Oxycontin och antibiotika. Tog bara ett par minuter innan min mycket trevliga läkare Rojda kommer in. Fotar, ritar och pratar. Sedan ett par minuter igen innan jag träffar narkosläkaren och får promenera in till operationssalen. Lägger mig naken på britsen men får direkt ett tunt täcke.
Lite övervakningsutrustning kopplas in, några djupa andetag , lite värmekänsla och lite yrsel. Sedan vaknar jag i min säng på salen och mår förvånansvärt bra! Magen känns som efter ett bättre corepass men inte värre än så.Kissnödig men påminns om att jag har kateter så det är bara att släppa på. Efter någon timme dristar jag mig till att ringa min man och uppdatera, tror inte jag säger något konstigt.. Alla värden är bra så får nyponsoppa och vatten och uppmanas att dricka.
Nu, tre timmar senare får jag in mackor och kaffe.samt 2 Alvedon. Ligger och tittar på TV och väntar på smärtan. Känner inget alls i ryggen, har de verkligen fettsugit? Om ett tag ska jag tydligen upp och kissa ! :-
Operationsdagens kväll
Har nu varit uppe 3 gånger så börjar känna mig rutinerad. Går rätt bra, största utmaningen är att få upp benen i sängen igen. Doktorn har varit in och kollat läget ett par gånger. Berättar att allt gått bra, de har tagit bort knappt 1 1/2 kg hud och 1 1/2 liter fett (!).
Jag har fått både frukt, kaffe och middag. Fantastiskt bra och uppmärksam personal!
Har mer ont i magen nu men inget som inte går att hantera. Känner fortfarande inget i ryggen.
Fick nyss en långverkande smärtstillande som förhoppningsvis tar mig genom natten.

23 augusti 2022 1 dag postop

Blev väckt vid 6-tiden imorse efter att ha sovit ganska skapligt. Behövde aldrig ringa efter smärtlindring.
Får frukost men orkar inte riktigt allt, känns inte som att det får plats om jag ska kunna andas också :)
Ronden kommer och kollar att allt är bra. Sköterskan sprutar in lokalbedövning i dränagen och låter det ligga och skvalpa ett tag, känner ingenting när de sedan dras.
Slipper Fragmin sprutor eftersom jag inte har så lång bilresa hem och jag får lova på heder och samvete att vara uppe och röra på mig med jämna mellanrum.
Sitter nu hemma i fåtöljen med böcker, godsaker och dator inom räckhåll. Återkommer om några dagar för uppdatering.

26 augusti 2022 4 dagar postop

Händer inte så mycket här hemma. Lunkar runt inomhus med jämna mellanrum, sitter för övrigt mest i en fåtölj.
Sover lite dåligt, inte på grund av smärta utan mer för den begränsade sovställningen.
Idag har jag duschat för första gången. Lite ängslig innan, har läst många berättelser som talat om obehag och svimningskänsla. Gick över förväntan dock! Tog det väldigt lugnt, tog loss gördeln i sakta mak (sittandes) och tog hjälp av min man när jag skulle ställa mig upp men allt kändes bra! Duschade, spolade ur naveln och tog bort den lilla kompressen. Blåste torrt efteråt med en hårtork och sedan på med gördeln igen.
Tillbaka nu i favoritfåtöljen :))
Återbesök på kliniken på måndag, ser fram emot det!

29 augusti 2022 7 dagar postop

Exakt en vecka sedan operation. Har idag varit på åb på kliniken. Sköterskan konstaterar att jag är rejält svullen men utbrister " åh vad fint det kommer att bli!" vilket känns trösterikt. Enligt henne peakar svullnaden nu och några dagar framåt, sedan kommer det att vända. Naveln och en del av ärret ser inte helt bra ut och behöver luftas så får kompresser istället för tejp och måste byta kompresserna efter varje dusch. Provar ut ett nytt kompressionsplagg , har lite svårt att hitta något som passar perfekt. Bodyn (liksom tidigare gördeln) omfamnar inte riktigt hela den del av ryggen som fettsugits vilket gör mig lite orolig för slutresultatet. Får rådet att använda en sportbehå för lite extra kompression.
Telefontid om en vecka då jag också ska skicka foton på ärret och naveln.

5 sept 2022 14 dagar postop

Tvättade gördeln när jag hade fått kompressionsbodyn men bytte tillbaka till gördeln så fort den torkat. Känns tryggare med den. Har nu en kombo med ett linne med lättare kompression ( shapewear) som går ganska långt upp på ryggen, gördeln utanpå den och sedan sportbehå. Tur att det inte är sommarvärme längre! ;)
Hade telefontid idag med sköterska på Art clinic. Naveln och delar av ärret läker inte riktigt som de ska men det är ingen infektion. Jag får fortsätta med luftning och badda naveln med alsollösning.
Har successivt ökat längden på promenaderna, idag har jag gått 30+30 minuter. Är inte helt upprätt ännu men tillräckligt för att inte få ont i ryggen. Magen drar ihop sig ibland när jag går ( lite som när jag var gravid) men det gör ingenting sa sköterskan.
Är fortfarande rejält svullen , både mage och rygg, men jag får väl beväpna mig med tålamod! Allt verkar ändå gå åt rätt håll :))

2022, September 9 - 10:08
Lillisräv
Lillisräv's picture
Offline
Last seen: 1 year 9 months ago
Brons
Joined: 2021-12-28 13:21

Tack så mycket för att du delar med dig! Ska också boka in en bukplastik så småningom men är så himla nervös för smärtan och hur jag ska kunna ta hand om mina barn efter.

2022, September 13 - 19:06
Anira
Anira's picture
Offline
Last seen: 9 months 6 days ago
Brons
Joined: 2022-06-08 20:01

Det kommer säkert att gå bra ! Smärtan var inte alls svår. Visst känns det lite men inte så mycket i magen. Ryggen har varit lite mer öm efter fettsugningen men inte så besvärligt. Att behöva gå böjd är jobbigt förstås men redan en dryg vecka efter operationen kunde jag räta upp mig så pass att det inte heller var så farligt!
Ta hand om barn är ju en annan sak förstås, särskilt om du måste bära dem. Om de är lite äldre kan du använda dem som bärhjälp istället ;)
Lycka till!

2022, October 17 - 11:49
Cissilia
Cissilia's picture
Offline
Last seen: 1 year 8 months ago
Brons
Joined: 2013-08-13 13:17

Detta var guld värt att läsa, ska göra en stor bukplastik imorgon. Är nervös för tiden efter.

Annons
2022, October 17 - 21:26
Nurse-
Nurse-'s picture
Offline
Last seen: 1 year 7 months ago
Brons
Joined: 2022-08-26 06:33

Verkligen toppen att läsa, har oxå funderingar på bukplastik😊

2022, October 24 - 21:50
Anira
Anira's picture
Offline
Last seen: 9 months 6 days ago
Brons
Joined: 2022-06-08 20:01

Hoppas allt har gått bra för dig, Cissilia! Jag är 9 veckor postop idag. Magen är fortfarande spänd men det gör inte ont. Kan gå mina vanliga promenader men är inte tillbaka på gymmet ännu. Gördeln ska vara på en vecka till, ser fram emot att slippa den sedan. Har varit på tre stycken LPG massager, det verkar snabba på känselns återkomst.

2023, March 12 - 07:53
Magnilia
Magnilia's picture
Offline
Last seen: 1 year 1 month ago
Silver
Joined: 2023-03-08 06:56

Hej! Tack för att du delade med dig.

Rodja ska göra bröstlyft, förstoring och stor bukplastik på mig den 13 april. Såå nervös speciellt för tiden efteråt. Alla pratar om att känna att man inte kan andas... Hur ska kunna sova? Hur ska man veta vad som är lagom att röra sig? Tusen miljoner frågor...

Är du nöjd med resultatet?

Annons
2023, March 12 - 07:55
Magnilia
Magnilia's picture
Offline
Last seen: 1 year 1 month ago
Silver
Joined: 2023-03-08 06:56

Samma här! Har en på tre och en på fem som jag behöver ta hand om en vecka efter både lyft förstoring och stor bukplastik.

2023, March 12 - 07:58
Magnilia
Magnilia's picture
Offline
Last seen: 1 year 1 month ago
Silver
Joined: 2023-03-08 06:56

Samma här! Har en på tre och en på fem som jag behöver ta hand om en vecka efter både lyft förstoring och stor bukplastik.

Annons
Annons

Nya operationsberättelser

Annons