Annons

Bukplastik - full - stor, Ögonlocksplastik Nov 2022 - Akademikliniken - Stockholm Peter Emanuelsson - ThereseTherese

ThereseTherese's picture
ThereseTherese

Läkare Terapeut: 
OP-datum: 
Thursday, 10 November, 2022

Jag var på konsultation i slutet av oktober och de hade en tid redan 10 dagar senare. Efter att tänkt under helgen ringde jag och bokade in tid för operation den 10 november.

Jag var på konsultation främst kring att göra en bukplastik pga diastas. Jag har haft många problem kopplade till min magmuskeldelning som försvagade bukmuskler, tarmproblem, ryggont och ansträngningsinkontinens. Jag har haft stora problem med att hitta byxor som jag inte får ont i magen av.

Jag fick förtroende för Peter som var expert på den typen av operationer.

När jag ändå skulle sövas valde jag att även göra undre ögonlocksplastik och fettsuga dubbelhakan eftersom påsar under ögonen och dubbelhaka dessvärre är mindre charmiga släktdrag som är svåra att bli av med på annat sätt.

Det var skönt att slippa lång väntetid och de 10 dagarna gick fort. När det väl var dags för operation tog jag tåget in till Stockholm och promenerade till kliniken. Kände mig som en mumie efter att ha skrubbat mig ned descutanen.

Jag hade tid klockan 10 vilket var skönt eftersom jag skulle åka från en annan stad.Väl på plats blev jag väl omhändertagen. Fick ett rum, men fick vänta lite då läkaren var upptagen i operationssalen. Fick prata med sköterskan och narkosläkaren. Vid 13 tiden kom läkaren och hämtade mig och ritade på mig. Jag hade samlat på mig några frågor som jag ställde. Efter det gick det snabbt. Innan jag visste ordet av låg jag på operationsbordet och sövdes ner. Vaknade och kände mig mest drogad. Hade inte direkt ont, men kändes konstigt i kroppen. Efter några timmar fick jag komma in på mitt egna rum och fick äntligen ringa hem till min man som jag visste var nervös och orolig.

All personal var verkligen jättetrevliga, men jag ville mest sova. Kändes som att jag blivit överkörd. De första dagarna kändes som att jag var nerdrogad. Jag fick lära mig hur jag skulle resa mig ur sängen och hur jag skulle lägga mig. Det var väldigt jobbigt och gjorde ont. Jag hade även problem att kissa efter
de tagit bort katetern. Klockan 14 blev jag utskriven följande dag. Min man hämtade mig med bil. Jag var fullproppad med smärtstillande så det gick bra att åka en och en halv timmes vägen hem. Min man hämtade ut alla mediciner på vägen och var även den som hjälpte mig att ta mediciner och tömma dränage de första dagarna. Jag hade väldigt ont och låg mest förutom när jag kämpade mig till och från toaletten. Jag hade fortfarande väldigt svårt att tömma urinblåsan. Det var som att det var ett obefintligt tryck och att jag mest fick sitta och vänta med en rinnande kran för att det skulle tömmas. Det var väldigt jobbigt!

De flesta fyra dagarna hade jag ont. Jag var orörlig och saknade helt aptit. Jag låg bara och väntade ut tiden och hoppades att det skulle bli bättre. Dag fem var den absolut värsta dagen! Jag kunde inte kissa och trycket från urinblåsan gjorde ont i magen eftersom den tryckte på musklerna. Jag bröt ihop på kvällen och grät. Ångrade att jag gjort den jäkla operationen! På natten kräktes jag av morfinet och smärtan i magen var obeskrivlig. Jag var på botten och Det var verkligen min värsta dag någonsin. Jag låg och grät i min ensamhet på natten. Dag 6 började det äntligen vända och kännas bättre. Jag slutade med det långtidsverkande morfinet och började må bättre. Magen gjorde ont, men det värsta var äntligen över. Jag var fortfarande svullen och hade till och från svårt att kissa. Jag hade lärt mig vid det laget att bara sitta på toa så länge det krävdes och det hjälpte till sist att tömma blåsan helt.

Dag 7 var återbesök och drängen togs bort. De hade kunnat tagits bort redan dag två, men eftersom vi har en bit att åka så bestämde vi att det skulle göras i samband med återbesöket.

Hakan såg väldigt fin ut. Minimalt svullen och lite grön/gul. Stygnen vid ögonen togs bort. Fortfarande svullen och gul efter bleknande blåmärken, men såg fint ut. Hade knappt kännt av varken ögonen eller hakan under den här tiden. Sköterskan tog dränagen, vilket var väldigt obehaglig, men skönt att bli av med samt titta på min mage. Magen är fortfarande väldigt svullen och blå, men stygnen och den nya naveln såg fina ut. Jag fick receptet på antibiotika för eventuell urinvägsinfektion. Det tog lång tid att ta sig genom Stockholmstrakten och jag var helt slut när vi äntligen kom hem.

Nu när dränagen var borta fick jag äntligen duscha, men jag var för trött efter bilresan att det fick vänta till morgondagen.

Idag har det gått 8 dagar sedan operationen och jag orkade ta en dusch. Det kändes ljuvligt, men blev så trött att jag sov 5 timmar efteråt. Jag har fortfarande ont och är väldigt svullen, men börjat få tillbaka lite lite energi.
Om en vecka ska jag tillbaka på ett andra återbesök.

Annons
Annons

Nya operationsberättelser

Annons