Annons
3 posts / 0 new
Last post
#1 2023, March 23 - 18:10
Bassim23
Bassim23's picture
Offline
Last seen: 10 months 2 weeks ago
Brons
Joined: 2023-03-20 18:15

Sned nässkiljevägg och sned nästipp

Hej,

Tänkte kolla här ifall ni med mer erfarenhet och kunskap skulle kunna ge mig råd om hur jag ska gå till väga.

Har en sned nässkiljevägg som blockerar andningen i den högra näsborren. Har varit hos min lokala ÖNH-enhet där de rekommenderade att jag skulle gå igenom en septumplastik. De varnade dock för att det är vanligt att nästippen hänger nedåt efter en sån operation. Hittade även studier där de visar just detta: tippen buktar nedåt och nästan in mot läppen samt så blir näsryggen mer framträdande.

Detta gjorde mig illa till mods så jag försöker leta efter någon kirurg som kan utföra septumplastik men också ta vara på näsformen och korrigera snedheten i frontalplan.

Var på konsultation hos en ÖNH-specialist samt plastikkirurg, och denne sa att det i princip var omöjligt att korrigera nästippen. Enligt kirurgen var det en så pass finjustering att det inte går att garantera att den kommer att bli rak och dessutom brukar brosket ha ett plats-minne som det gärna vill återgå till efter ett tag.

Detta var givetvis nedslående, jag vet att min näsa inte är idealet: jag har redan en framträdande näsrygg men det jag vill utöver att andas ordentligt är ju åtminstone att räta ut den framifrån och förhindra häng...

Nu har jag bokat in en telefonkonsultation hos Conturkliniken och vill höra vad kirurgen där har att säga. Det känns dock inte betryggande att det finns så få före- och efter bilder, speciellt inte heller något som liknar mitt fall. Har också läst här via forumet att många som opererat sig där behöver korrigera något senare. Jag är redan nästintill vettskrämd över att behöva genomgå en operation, kan inte tänka mig utsättas för det en gång till.

Annars har jag hittat en turkisk ÖNH-specialist samt plastikkirurg (han heter Murat Enöz) som är väldigt aktiv och delar både information och bilder på den här snedheten som jag har, och hans recensioner verkar vara lysande. Jag vet inte riktigt något om honom, men jag känner ändå en tillit hans kompetens: han har gått igenom så många fall mm på hans sida. Just näsor verkar vara inte bara hans specialitet men också passion. Men det är ju så läskigt att inte vara på hemmaplan, det är den nackdelen jag kan tänka mig med det här alternativet (vilket inte är en liten, tänk om komplikationer uppstår mm och man är i helt olika länder).

Har ni någon egen erfarenhet av liknande fall? Uppskattar all hjälp och insyn.

Tack på förhand

Annons
2023, March 23 - 18:35
Nicko23
Nicko23's picture
Offline
Last seen: 3 months 4 weeks ago
Brons
Joined: 2023-02-14 06:26

Hej! SO Wikström på Estetiska institutet har jobbat inom ÖNH lång tid som kirurg utöver plastikkirurg. Kanske kan kolla konsultation där? Opererade själv min näsa där för nån månad sen. Dock enbart tipp men hade genom det läst på om honom. Han tillsammans med en annan kirurg opererar så två proffs på plats samtidigt vilket jag tyckte kändes tryggt 😌

2023, March 25 - 21:58
midnights009
midnights009's picture
Offline
Last seen: 1 month 1 week ago
Brons
Joined: 2022-05-22 21:51

Hej! Jag ska både operera nässkiljeväggen och nästippen hos Jonas på AK. Klart så kan nog ingen kirurg lova eller garantera att tippen blir 100% rak. Någonstans handlar det om en förbättring av sina förutsättningar också. Med det sagt är septorhinoplasty, en rätt vanlig operation och många får fina resultat. Nu är jag varken forskare eller läkare, men tror verkligen att det finns kompetenta läkare i Sverige som kan utföra den sortens operation. Kikade själv lite på Turkiet innan jag var på konsultation på AK, men valde bort det iom eventuella komplikationer och skulle man vara i behov av justeringar ex fillers, sterioder för svullnaden eller omoperation vill jag personligen vara på hemmaplan. Vet inte om mitt svar hjälpte så mycket, men gå på flera konsultationer och se vad de kan erbjuda dig.